Het is dertig jaar geleden dat het album Reckless uitkwam, op de 25e verjaardag van Bryan Adams. De vierde langspeler betekende mid-jaren 80 de internationale doorbraak van de Canadese rockzanger.

Nadat Adams in eigen land al een ster was, brak hij in 1983 door in de VS met Cuts Like A Knife. Opvolger Reckless werd opnieuw gemaakt met vaste co-auteur Jim Vallance en producer en mixer Bob Clearmountain. Samen met de band van Adams zou het drietal de jaren 80-stadionrock herdefiniëren en aanvullen met klassiekers.

Topnummers:

1. Run To You
De eerste single van Reckless was Run To You, oorspronkelijk geschreven voor Blue Öyster Cult, maar het werd afgewezen door die band. Wie goed let op het gitaarmotief en de percussie van Run To You hoort beslist de gelijkenis met (Don’t Fear) The Reaper. Het is één van de sleutelnummers van Reckless, naast Summer Of ’69.

2. Heaven
Powerballad Heaven was in 1985 de eerste Amerikaanse nummer 1-hit voor Adams (de tweede was (Everything I Do) I Do It For You in 1991), maar werd twee jaar eerder al uitgebracht op de soundtrack van de geflopte film A Night In Heaven. Net als Run To You en Summer Of ’69 had het nummer bijna niet op de plaat gestaan.

3. One Night Love Affair
Van de zes singles die in de VS van Reckless verschenen, is One Night Love Affair veruit de minst bekende. Hoewel de albumopener in de schaduw stond van hits als It’s Only Love en Somebody, is One Night Love Affair het schoolvoorbeeld van de radiovriendelijke hardrock die de tweede helft van de jaren 80 zou domineren op MTV.

Beste bonustracks:

1. Let Me Down Easy
Dit nummer werd geschreven met zangeres Stevie Nicks in gedachten. Hoewel Adams een studioversie opnam (hier als bonustrack), werd het liedje niet uitgekozen voor Reckless en een jaar later weggegeven aan The Who-zanger Roger Daltrey voor zijn album Under A Raging Moon (bevat ook de eerste opname van het Adams-liedje Rebel).

2. The Only One
De heruitgave van Reckless is aangevuld met een live-cd met daarop een concert dat Adams in 1985 in Hammersmith Odeon gaf. Naast liedjes van de destijds nieuwe plaat, bevat de live-cd spetterende uitvoeringen van enkele oudere songs als Lonely Nights, Remember en The Only One, het openingsnummer van zijn derde album.

3. Reckless
Het originele album bevat zeven bonustracks uit de sessies van Reckless, die veelal werden opgenomen door andere artiesten (Ted Nugent, .38 Special, Krokus) nadat Adams ze niet op de plaat wilde. Het wat Mötley Crüe-achtige titelnummer was niet op tijd klaar om aan het album toe te voegen, maar werd door Loverboy opgenomen (als Dangerous).

Plus- en minpunten:

Als de voor het eerst geremasterde variant van Reckless nog niet interessant genoeg is, bevat de boxversie van het album nog een blu-ray met twee opgepoetste versies van de plaat en een dvd met de vhs-titel Reckless - The Movie. Wel curieus is het ontbreken van tracks uit dezelfde sessies, waaronder Reggae Christmas en Diana.

Beoordeling: 5 sterren