Singer-songwriter Ed Sheeran was maandagavond genoodzaakt zijn concert in de Ziggo Dome enige tijd te onderbreken vanwege een technische storing.

Wanneer de Britse zanger een bevlogen uitvoering van het nummer Bloodstream laat horen, valt plotseling het geluid uit. Aanvankelijk lijkt het abrupte einde van het liedje ingestudeerd te zijn, maar na enkele seconden gebaart Sheeran dat er iets mis is.

Hij kan zich niet verstaanbaar maken en verlaat even later het podium. Het publiek wordt vervolgens enige minuten in spanning gehouden of het concert nog wel voltooid wordt als een crewlid van Sheeran de gitaar die hij tijdens dat lied gebruikte wegneemt.

Sheeran keert even later echter met een grote grimas terug op het podium en verontschuldigt zich voor het technische mankement. Opgewekt start hij het liedje Bloodstream opnieuw in, dat hij tijdens de tweede uitvoering wel tot een geslaagd einde weet te brengen.

Het is het enige smetje op een verder uitstekende show van Ed Sheeran, die voor het eerst in de grote Ziggo Dome staat. Toch is de zanger het inmiddels wel gewend om voor immense menigtes op te treden. Zo stond hij eerder dit jaar nog op Pinkpop en daarvoor wist hij Lowlands al op zijn kop te zetten.

Begeleidingsband

Dit nog altijd, net als tijdens zijn concert in de HMH een paar jaar geleden, enkel gewapend met zijn trouwe gitaar en zonder begeleidingsband achter zich. De enige hulp die Sheeran gedurende zijn concert krijgt, is van een loopstation waarop hij fragmenten inspeelt en daarna weer afspeelt.

Deze werkwijze is weliswaar niet uniek, maar het is knap om er een volledig concert mee te vullen, zeker in een zaal als de Ziggo Dome. Het publiek wordt bovendien ingezet als tweede bandlid, dat wanneer Sheeran erom vraagt enthousiast meezingt of handbewegingen maakt.

Overeind

Uiteindelijk draait het allemaal om Sheerans liedjes. De nummers op zijn albums + en X zitten kundig in elkaar en blijven ook live overeind. Sheeran is niet ’s werelds beste zanger en eveneens geen virtuoos gitaarspeler, maar toch klopt het op de bühne helemaal.

De vakkundigheid waarmee Sheeran de liedjes opbouwt en de intensiteit waarmee hij ze uitvoert, met I See Fire als een van de absolute hoogtepunten, maken dat hij ook niet meer nodig heeft dan enkel zijn gitaar en zijn loopstation. De kleurrijke visuals zijn een verrijking van zijn show, maar niet essentieel.