Roxy Music gaat niet meer op tournee. 

Dat zegt gitarist Phil Manzanera in een interview met het muziekmagazine Rolling Stone. De groep toerde voor het laatst in het voorjaar van 2011 maar is nooit formeel opgeheven.

Volgens Manzanera zitten hernieuwde activiteiten er echter niet meer in. "Toen onze toer in 2011 afgelopen was keken we elkaar eens aan en zeiden: ons werk is hiermee nu wel gedaan", vertelt hij tegen het muziekblad.

Roxy Music heeft sinds het album Avalanche uit 1982 al geen nieuw repertoire meer uitgebracht. In 1983 zette de band er al een punt achter, maar in 2001 kwam de groep in de vrijwel originele samenstelling weer bij elkaar en deed in de tien jaar die volgden nog een aantal wereldtournees.

Zanger Bryan Ferry zegt al jaren dat hij geen interesse meer heeft in het opnemen van nieuw repertoire van de groep, hoewel hij wel meewerkte aan de reünieconcerten.

Soloprojecten

De groep rond Ferry beleefde artistieke hoogtijdagen gedurende de eerste helft van de jaren zeventig, toen glamrock werd gecombineerd met avantgarderock. Dat leverde Roxy Music ook in ons land grote hits op met nummers als So the Strand, Virginia Plain en Love is the Drug. Eind jaren zeventig beleefde de band wederom een commerciële piek.

Sinds de laatste tournee in 2011 zijn alle kernleden van de band druk doende met soloprojecten. "Muzikanten willen nu eenmaal nieuwe dingen doen", zegt Manzanera in Rolling Stone. "En dat is pech voor de fans, want die willen graag dat je dezelfde nummers eindeloos blijft herhalen. En dan komen ze weer luisteren en denken: 'Nou, ze zijn niet meer zo goed als vroeger.' Maar ik ben blij dat ik met andere dingen bezig kan zijn."