"Deze band is gebouwd op vriendschappen", zegt Ilse DeLange tijdens het concert van The Common Linnets in 013. Over ex-lid Waylon wordt echter geen woord gerept.

Uit het oog, uit het hart; zo lijkt het zondagavond in de Tilburgse concertzaal. Het optreden maakt deel uit van de Nederlandse tournee van de band waarmee DeLange dit jaar aan het Eurovisie Songfestival meedeed. Haar duetpartner Waylon doet niet meer mee, hij start komende week zijn nieuwe solotour.

"Eén liedje kan alles veranderen", vertelt DeLange voorafgaand aan de songfestivalhit Calm After The Storm, waarbij ze het publiek bedankt voor alle steun. De afwezigheid van Waylon betekent niet dat de toeschouwers een soloconcert van DeLange krijgen voorgeschoteld.

The Common Linnets wordt namelijk als een heuse groep gepresenteerd, niet louter als begeleidingsband van DeLange. Dat wordt alleen al duidelijk uit de podiumopstelling: de microfoons staan netjes op een rij en dichtbij elkaar. Zelfs drummer Bart Vergoossen zit ditmaal niet achter zijn geliefde DeLange.

De groep lijkt goed over dit soort details te hebben nagedacht om het gevoel van een eenheid te versterken. Voor het grote publiek is DeLange weliswaar de frontvrouw, maar ze deelt de vocalen geregeld met gitaristen J.B. Meijers of Rob Crosby, die ook samen met haar de nummers schrijven.

Nadruk

Het eerste nummer dat DeLange en Crosby samen schreven, was When We Don't Talk, dat in 013 als een intiem akoestisch duet uitgevoerd wordt. Het is een van de weinige sololiedjes die er van DeLange voorbij komen. De nadruk ligt op nummers van het debuutalbum van de band.

Dat deze muzikanten een historie hebben samen die verder teruggaat dat de deelname aan het Eurovisie Songfestival in mei, blijkt wel uit het vlekkeloze samenspel en de goed uitgedachte harmonieën. Bijna alle muzikanten hebben bovendien aan een of meerdere liedjes meegeschreven.

Popelen

Behalve stukken van het succesvolle album van The Common Linnets en een recente solohit als Next To Me, verrast de groep het Tilburgse publiek met een flink aantal verse schrijfsels. "Ik sta te popelen om de nieuwe liedjes op te nemen", glundert DeLange. "Dat hebben we nog niet gedaan."

De toeschouwers reageren na de toegift zo uitbundig dat de groep nog een keer terugkeert en een tere, geïmproviseerde versie van Miracle neerzet, plus nog een nieuw nummer van The Common Linnets. Waylon wordt blijkbaar niet gemist. Alsof de storm alweer lang geleden is overgewaaid.