De Britse rockband The Who bestaat vijftig jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. De grote hits worden nog maar eens verzameld op cd.

In 1964 formeerde gitarist Pete Townshend The Who met zanger Roger Daltrey, bassist John Entwistle en drummer Keith Moon. Die laatste twee zijn niet meer onder ons, maar Townshend en Daltrey gaven in 2013 nog een concert als The Who in de Ziggo Dome. Op de cd The Who Hits 50! komen heel wat hoogtepunten voorbij.

Topnummers:

1. Baba O’Riley
The Who heeft een hele rits rockklassiekers op zijn naam staan (Pinball Wizard, My Generation, 5:15, Substitute, et cetera), maar Baba O’Riley is het ultieme nummer van de band. Gek genoeg was het enkel in Nederland een grote hit. Het lied gaat over het excessieve drugsgebruik door tieners op het Woodstock Festival in 1969.

2. Who Are You
Drummer Keith Moon stierf in 1978, amper drie weken na het verschijnen van het album Who Are You. Hoewel hij vanwege zijn alcoholverslaving niet meer op zijn best was, is zijn uitbundige drumwerk in zijn volle glorie te horen op het titelnummer. Who Are You was ook het eerste Who-nummer dat als tune gebruikt werd voor CSI.

3. Behind Blue Eyes
Deze hit kreeg een tweede leven in een niet al te beste cover van Limp Bizkit uit 2003. Behind Blue Eyes zou eigenlijk deel uitmaken van de rockopera Lifehouse, die geschrapt werd ten faveure van de elpee Who’s Next uit 1971. Op de dag dat het nummer werd opgenomen, stierf Daltrey’s hond na een aanrijding met een auto.

Plus- en minpunten:

Wanneer je besluit The Who Hits 50! aan te schaffen, kies dan voor de dubbel-cd-variant. Op de reguliere uitgave ontbreken nogal wat grote hits. I’m Free, Love Reign O’er Me, Behind Blue Eyes, Summertime Blues en See Me, Feel Me zijn er helaas niet op te vinden. De dubbel-cd is het best verkrijgbare verzamelalbum van The Who.