De tweede en derde plaat van hiphop-legende Public Enemy, It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back en opvolger Fear of a Black Planet.

Het tweede album zorgde in 1988 voor de internationale doorbraak van de maatschappijkritische rapgroep. Dat schrijft muzieksite NME.

De heruitgaven verschijnen in het kader van het dertigjarig jubileum van Deaf Jam, de voormalige platenmaatschappij van de groep.

Beide albums gaan vergezeld van een extra cd met veel remixen, alternatieve versies en enkele nooit eerder uitgebreide nummers. Bij It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back wordt bovendien een dvd met live-opnamen gevoegd.

Maatschappijkritische groep

Public Enemy, met als belangrijkste leden de rappers Chuck D (Carlton Ridenhour) en Flavor Flav (William Drayton Jr) en DJ Terminator-X (Norman Rogers) werd opgericht in de vroege jaren tachtig en groeide uit tot de belangrijkste maatschappijkritische groep uit de beginjaren van de hiphop.

Chuck D omschreef rap in interviews - en later ook in zijn autobiografie - graag als ‘het enige tv-station voor zwart Amerika’ of als ‘CNN voor de jeugd’.

In Nederland had de groep rond 1990 hits met Fight the Power - ook gebruikt als thema in de film Do The Right Thing (1989) van Spike Lee - en Welcome to the Terrordome. Eind jaren negentig verliet Public Enemy Def Jam Records en nam het succes langzaam maar zeker af.