De dagen dat Taylor Swift zichzelf nog een countryzangeres noemde, lijken definitief achter ons te liggen. Op haar vijfde album 1989 werkt ze samen met sterproducer Max Martin.

De Zweedse hitmaker leverde sleutelnummers in de carrières van onder meer Katy Perry, Britney Spears, Bon Jovi, Ricky Martin en Kelly Clarkson. Verder nodigde Swift popproducers Shellback en Ryan Tedder uit, evenals zangeres Imogen Heap  en Fun.-gitarist Jack Antonoff. Het levert een kleurrijke en bruisende popplaat op.

Topnummers:

1. Blank Space
De stempel van Max Martin is op heel het album aanwezig, maar nergens zoveel als op Blank Space, waarin Roar en Dark Horse van Katy Perry enigszins doorklinken. "Got a long list of ex lovers, they’ll tell you I’m insane", kirt Swift in het refrein, waarin ze openlijk refereert aan haar verbroken relaties die in de openbaarheid kwamen.

2. Welcome To New York
Swift vertelt in het voorwoord van het cd-boekje dat ze ter inspiratie voor 1989 naar veel muziek heeft geluisterd uit het decennium waarin ze werd geboren (ook al was dat pas in december 1989). Welcome To New York gaat over haar verhuizing naar The Big Apple, maar muzikaal verwijst ze naar Britse synthpopbands als New Order en OMD.

3. I Wish You Would
De gitaarriff in I Wish You Would is van Jack Antonoff afkomstig, maar doet verdacht veel denken aan het intro van Too Many Broken Heart van Jason Donovan uit het jaar 1989. Toeval? Met zijn glanzende synthesizerklanken en ratelende drumcomputer zou het een knipoog naar Stock/Aitken/Waterman-producties kunnen zijn.

Plus- en minpunten:

Wie de tracklist naast bovenstaande lijst houdt, ziet de dat beste liedjes overwegend in de eerste helft van de plaat te vinden zijn. Ook over de hele linie is 1989 de moeite waard, mits je houdt van pakkende hitparadepop met infectieuze meezingrefreinen. Tekstueel is Taylor Swift echter diepzinniger dan veel van haar collega’s. Dat zijn die countryroots.