Zangeres Caro Emerald treedt zondagavond op in Carré, maar kan nu al tevreden terugkijken op 2014. "Er is geen nieuwe muziek uitgekomen, maar ik heb behoorlijke mijlpalen bereikt", zegt ze tegen NU.nl.

"Ik stond op Glastonbury en in de O2, dat zijn niet de minste dingen", vertelt de zangeres terwijl ze verleden kalenderjaar in beschouwing neemt. "Voor Nederland is Carré een mijlpaal, dus dat is nummer drie dit jaar. Het is vergelijkbaar met de Royal Albert Hall."

"Daar is veel historie en het is een plek waar mensen graag staan", weet Caro Emerald, die dit weekend met haar Nederlandse theatertournee start. "Toen ik in de Royal Albert Hall stond, barstte ik in huilen uit. Ik dacht: ik sta hier mijn droom waar te maken. Dan ga je bevatten hoe goed het gaat."

Op dat moment besefte ze dat ze het enorm getroffen heeft. "Als klein meisje droomde ik ervan. Later besefte dat ik al blij kon zijn als ik met zingen mijn geld kon verdienen. Als je er dan staat, gooi je er duizend procent bovenop, want je moet je realiseren dat je het nooit voor lief moet nemen."

Geschenk

"De afgelopen vijf jaar zijn er een paar momenten geweest waarop ik kon reflecteren. Vlak nadat het eerste album uitkwam, kon ik zes weken niks doen, omdat ik van een paard viel. Een jaar later kreeg ik een poliep. Dat was een geschenk, want 2010 was echt een heftig jaar."

In dat jaar verscheen Deleted Scenes From The Cutting Room Floor, vorig jaar opgevolgd door The Shocking Miss Emerald. "Dit jaar ben ik bevallen, dus toen kon ik opnieuw reflecteren. Het zijn de momenten dat ik weer op aarde beland en deel neem aan het dagelijks leven dat vergeet dat ik bekend ben."

Emerald is er blij mee dat het succes van haar tweede album bescheidener was. "Als mijn tweede plaat groter was geweest dan die eerste, hadden mensen me misschien uitgekotst. Ik ben blij dat het goed ging, want het heeft gezorgd voor de stabiliteit van het succes nadat ik met die eerste plaat gelanceerd werd."

Keuzes

In 2015 gaat Emerald aan nieuwe muziek werken en voor het eerst naar Azië. "Ik kan niet overal tegelijk zijn, dus ik moet keuzes maken. In Azië heb ik veel fans, ik merk op Facebook dat mijn muziek daar leeft. Op YouTube kun je ook zien waar je veel respons krijgt, bijvoorbeeld in Brazilië, Mexico en Canada."

"We zijn altijd vrij last-minute met inplannen waar we heengaan. De meeste artiesten plannen twee jaar vooruit. Wij kijken waar actueel iets gebeurd is en zetten daar op in", legt de zangeres uit over de plannen voor volgend jaar. "Als je ziet dat het ergens goed gaat, moet je dat niet achterlaten. Liever grondig dan wereldwijd."