Charmeur John Legend probeert Ziggo Dome te verleiden

Naar aanleiding van zijn grootste hit All Of Me is zanger John Legend op wereldtournee. Die bracht hem donderdagavond naar de Ziggo Dome te Amsterdam.

Legend heeft al enkele keren in ons land opgetreden, onder meer in de concertzaal Paradiso. De zanger herinnert zich nog zijn eerste optreden daar, destijds met Kanye West. "Ik heb een lange relatie met Amsterdam", zegt Legend met pretoogjes tegen de bezoekers in de Ziggo Dome.

Tijdens zijn grootste optreden op Nederlandse bodem flirt de zanger continu met zijn publiek. Niet met enkele personen specifiek, maar echt met de gehele massa. "Ik wil de beste zijn die jullie ooit hebben gehad", grijnst hij voor aanvang van het nummer Tonight (Best You Ever Had).

Op een speelse manier probeert de charmeur zijn publiek te verleiden met dubbelzinnige grapjes links en rechts, hoewel hij aan zijn liedjes eigenlijk al genoeg heeft. Dat zijn immers grotendeels soulvolle pianoballads. Bovendien wordt John Legend tijdens deze tournee bijgestaan door een strijkkwartet.

Romantiek

Met wat sfeerverhogende verlichting probeert de Amerikaanse vocalist met het honingzoete stemgeluid voor wat extra romantiek te zorgen. Dat het soms wel wat veel van het goede is, lijkt het publiek hem te vergeven. Misschien ook wel omdat hij laat merken over enige zelfspot te bezitten.

Tussen de liedjes door vertelt hij over het begin van zijn carrière en de hits van Lauryn Hill, Alicia Keys en Jay Z waar hij op meespeelde. Na afloop van Maxine verhaalt hij over een van zijn oma's, wier tweede naam ook Maxine luidt. "Mijn oma was er heel blij mee, maar volgens mij heeft ze niet naar de tekst geluisterd", grapt Legend.

Mazzel

De liedjes zelf worden met verve en vol overgave gespeeld door Legend, die af en toe de zaal in kijkt met een jongensachtige glimlach. Alsof hij zich ervan bewust is hoeveel mazzel hij heeft gehad in zijn loopbaan en hoeveel die recente hit, waar de All Of Me Tour naar is vernoemd, voor hem heeft betekend.

Vooral het midden van de show is sterk, met een aantal van zijn beste liedjes: Again, P.D.A. (We Just Don't Care), Safe Room en de Michael Jackson-cover Rock With You, waarin de strijkers mooi tot hun recht komen. Legend kiest er echter wijselijk voor het strijkkwartet niet op ieder nummer in te zetten.

Zo voorkomt hij dat de nummers teveel op elkaar gaan lijken, wat toch al een moeilijkheidsgraad is gezien ieder nummer draait om Legends pianoklanken. John Legend pakt het publiek volledig in met een vlotte babbel en een legio aan zwoele soulsongs als voorspel. Het hoogtepunt wordt bereikt met All Of Me, waarna hij aftaait.

Lees meer over:
Tip de redactie