Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Chris de Burgh – The Hands Of Man

Cd-recensie: Chris de Burgh - The Hands Of Man

In Nederland kennen we de 66-jarige zanger Chris de Burgh vooral van zijn kleffe popballad Lady In Red, maar wie zijn carrière een beetje gevolgd heeft, weet dat hij zich ook met andere thema’s bezighoudt.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

Een aantal daarvan komen aan bod op The Hands Of Man, waarop hij in het titelnummer zingt over een kaartspel tussen God en Satan. Bovendien kijkt Chris de Burgh geregeld naar gebeurtenissen uit het verre verleden, bij voorkeur naar de Middeleeuwen, om te reflecteren op actualiteiten die de wereld in hun greep hebben.

Topnummers:

1. Letting Go
Het opgewekte Letting Go haakt aan op een onderwerp uit een eerdere hit van Chris de Burgh, namelijk The Ecstacy Of Flight (I Love The Night). Letting Go is weliswaar inferieur aan dat dertig jaar oude nummer, maar beide liedjes gaan over de stress na een enerverende werkdag. Iets waar iedereen wel eens mee te maken heeft.

2. Where Would I Be?
De Burgh komt op voor vrouwenrechten in The Keeper Of The Keys, maar blijft ondertussen wel een romanticus. Reflecties op serieuze onderwerpen daargelaten, schudt hij weer met enig gemak enkele liefdesliedjes uit zijn mouw. Hoewel ernstig gedateerd, is Where Would I Be? er weer eentje van het kaliber The Lady In Red.

3. When The Dream Is Over
Gezien The Hands Of Man zo laat in het jaar verschijnt, is de toevoeging van een kerstnummer geoorloofd. Het is een makkelijk mee te zingen folkliedje, gestoeld op oude Ierse en Schotse melodieën. Was het een kwart eeuw eerder uitgebracht, dan hadden we het sindsdien mogelijk elk jaar rond de feestdagen moeten aanhoren.

Plus- en minpunten:

The Hands Of Man kent voldoende variëteit, maar er is geen hele duidelijke focus. Enerzijds verhaalt hij over geschiedkundige onderwerpen als de kruistocht van Richard Leeuwenhart en de slag bij Azincourt, anderzijds over de problematiek van nu. Thematisch lukt het hem niet altijd om een brug te slaan, maar muzikaal wel.

Aanbevolen artikelen