Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Morrissey live in de grote zaal van Tivoli Vredenburg

Concertrecensie: Morrissey in topconditie tijdens concert in Utrecht

Geplaagd door een kwakkelende gezondheid en ruzie met zijn platenfirma strompelt Morrissey dezer dagen door het leven, maar tijdens zijn concert in Utrecht is daar niks van te merken.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

Van de gekte rondom zijn vroegere band The Smiths is in Nederland nooit sprake geweest, maar wanneer de zanger dinsdagavond in TivoliVredenburg optreedt, zijn er enige tekenen van verafgoding zichtbaar. De beveiliging voorkomt dat een paar fans op het podium springen. Fans hebben Morrissey dan ook vier jaar moeten missen.

Zijn laatste optreden op Nederlandse bodem was in augustus 2010 in Eindhoven. Morrissey kan zich een eerder optreden in Utrecht nog goed herinneren. "Jullie zijn er veel te jong voor, maar ik ben eerder in Utrecht geweest", grapt de Brit tegenover een uitverkochte zaal met zowel vijftigplussers als veel jeugdigen.

Voor zijn optreden van start gaat, krijgt het publiek een compilatie van oude tv-optredens van onder meer Chris Andrews, Ramones en zijn favoriete band The New York Dolls voorgeschoteld. Morrissey begint de show met het titelnummer van het derde Smiths-album The Queen Is Dead, met een foto van de Britse koningin op de achtergrond.

Morrissey live in Utrecht

Ebola-epidemie

Na afloop van de Smiths-klassieker verschijnt een foto van prins William en Kate Middleton op het scherm met het onderschrift 'United King-Dumb'. Hij mag dan wel een dagje ouder zijn, maar Morrissey is beslist niet milder. Even later haalt hij uit naar de farmaceutische industrie, die in zijn ogen verheugd is met de ebola-epidemie.

Zijn idealisme is niet afgenomen, zo blijkt ook tijdens een beladen uitvoering van het toch al ernstige Meat Is Murder, waarbij er gruwelijke beelden te zien zijn van vee dat wordt geslacht. Los van het B-kantje Asleep komt er verder overigens geen werk van The Smiths voorbij, wellicht tot teleurstelling van een enkeling.

Morrissey hoeft zich niet te verschuilen achter het geliefde repertoire van zijn band uit de jaren 80, want ondanks alle problemen waar hij mee kampt, verkeert hij in topconditie. Zijn stem klinkt warm en diep, met van tijd tot tijd passionele, ruwe uithalen. Als hij naar voren loopt op het podium, reiken tientallen fans hem hun hand toe.

Wijken

Dat terwijl Morrissey ontzettend spaarzaam is met zijn bekendste liedjes. Zijn enige Nederlandse solohit Suedehead wordt na jaren weer van stal gehaald, terwijl geliefde nummers als First Of The Gang To Die en Interesting Drug voor liedjes als Certain People I Know, Trouble Loves Me en I’m Throwing My Arms Around Paris moeten wijken.

Het optreden in Utrecht staat met name in het teken van zijn dit jaar verschenen (en teruggetrokken) album World Peace Is None Of Your Business. Dat de vete tussen de zanger en platenfirma Harvest nog niet bekoeld is, blijkt wanneer zijn bandleden bij de toegift gehuld in T-shirts met de tekst 'Fuck Harvest' het podium beklimmen.

Nummers als Istanbul, Not A Man en The Bullfighter Dies zouden zomaar nog jaren op de setlist van Morrissey kunnen prijken, al wijst slotnummer Everyday Is Like Sunday uit dat zijn beste werk toch echt al een kwart eeuw oud is. Hij eindigt de show met een ontblote bast, terwijl fans duwend en trekkend zijn shirt proberen te bemachtigen.


Lees meer over:

Morrissey

Aanbevolen artikelen