Cd-recensie: Stef Bos - Mooie Waanzinnige Wereld

"Hoeveel levens moet je leven om op een dag jezelf te zijn?", vraagt Stef Bos zich af op zijn album Mooie Waanzinnige Wereld. De zanger kijkt met een kritische blik naar wat ons drijft.

Het is alweer bijna 25 jaar geleden dat Stef Bos zijn debuutsingle Is Dit Nu Later uitbracht, een jaar later opgevolgd door zijn grote hit Papa. De twaalf liedjes op het album Mooie Waanzinnige Wereld schreef hij samen met de muzikanten uit zijn begeleidingsband. De hechte samenwerking resulteert in een organisch geheel.

Topnummers:

1. Narrenschip
Stef Bos weet, zoals gewoonlijk, op poëtische wijze zijn opvattingen te delen over de samenleving en het menselijke gedrag daarin. Het sterkste voorbeeld op Mooie Waanzinnige Wereld is het pakkende Narrenschip, een prettig in het gehoor liggend countrynummer met een zacht zoemend orgel en een fluisterende accordeon.

2. Schemerlicht
Er is weinig uptempo materiaal te vinden op Mooie Waanzinnige Wereld, waardoor het kabbelende Schemerlicht bij beluistering van de volledige plaat iets aan impact verliest. Afgezonderd van de rest, hoor je een troostend slaapliedje, op fraaie wijze omlijst met pedalsteel. Het bitterzoete lied biedt wat tegenwicht tegen het venijn.

3. Hier En Nu
Veel Nederlandse zangers hebben een onverklaarbare voorliefde voor authentieke Amerikaanse muziek, neem Huub van der Lubbe of Daniël Lohues. Ook Stef Bos gebruikt die zogenaamde rootsmuziek als artistieke basis voor zijn liedjes. Hier En Nu is melancholische countrysoul in lijn van Solomon Burke en Ray Charles.

Plus- en minpunten:

De grote kunst van Stef Bos is om zijn boodschappen en visies op een dusdanige manier in te kleden dat ze behapbaar blijven voor een groot publiek, zonder dat hij zijn meningen op enige manier verbloemt. Zijn beschouwingen luisteren dankzij de uitstekende producties lekker weg. De dynamiek zit ‘m vooral in de woordkeuzes.

Lees meer over:
Tip de redactie