Stilte fungeert als instrument bij comebackshow Damien Rice

Geduld is een schone zaak voor fans van de Ierse singer-songwriter Damien Rice, maar ruim zeven jaar na zijn laatste eigen concert in Nederland maakt hij veel goed met een verbluffende comebackshow in Carré.

Twee jaar geleden liet Damien Rice zijn gezicht ook al even zien, toen met een sterk optreden op het destijds debuterende Best Kept Secret Festival. Daar deden al geruchten de ronde dat een nieuwe album van de muzikant nu dan echt klaar zou zijn. Dat bleek een tikje te voorbarig, maar erg lang zou het niet meer duren.

Die cd zit er nu echt aan te komen: My Favourite Faded Fantasy verschijnt op 3 november, precies acht jaar na zijn laatste album 9. In Carré speelt hij er een handvol nummers van, waaronder The Greatest Bastard, My Favourite Faded Fantasy en Trusty And True. Laatstgenoemden behoren direct tot de absolute hoogtepunten.

Koor

De eerste vanwege een bijzonder venijnige versie, die de oorspronkelijke falsetzang nagenoeg achterwege laat. Tijdens Trusty And True, dat als laatste gespeeld wordt, verschijnt uit het donker het Utrechtse Dekoor op de bühne, dat eerder dit jaar al op het podium stond bij The Rolling Stones op Pinkpop.

Maar tegen de tijd dat Rice daar aanbeland is, heeft hij de zaal al lang en breed voor zich gewonnen. En dat zonder ook maar een woord tegen zijn publiek te zeggen. Liever laat hij de liedjes spreken en niet zelden laat hij ze samensmelten tot een groter geheel, waardoor er zelfs voor applaus geen ruimte is.

Stilte

Het publiek blijkt zich redelijk snel aan te passen aan de situatie. Waar de Ier normaal gesproken niet vies is van een grapje en wat kroegpraat hier en daar, kun je in Carré continue een speld horen vallen. De in de nummers verwerkte stilte fungeren hierdoor bijna als een extra instrument.

Een verdienste die grotendeels aan zijn kwaliteiten als optredend artiest toegeschreven mag worden. Damien Rice staat namelijk op het podium met een blik die doet vermoeden dat zijn hart een uur voor het optreden nog gebroken is, in plaats van vele jaren geleden.

Hulp

Een beetje hulp krijgt hij wel. Van eerdergenoemd koor, maar ook van de meegebrachte effectpedalen die bij vlagen voor een geluidsmuur zorgen waar menig noiserockgroepje u tegen zal zeggen. In combinatie met de felle lichten, die tijdens de show misschien twee keer aangaan, komt het bombast extra hard binnen.

In de tijd dat de zanger verstopt in de bergen van Tibet zat, veroverden nieuwe eenmansacts als Ed Sheeran en Passenger de wereld, maar de oude meester steekt zijn studenten nog altijd met gemak naar de kroon. Simpelweg door zijn liedjes te zingen.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie