Damien Rice (40) brengt acht jaar na zijn laatste plaat zijn langverwachte derde album My Favourite Faded Fantasy uit. De zanger komt uit "een donkere periode."

"Of ik depressief was? Dat durf ik niet te zeggen. Ik was vooral boos", zegt Rice in een interview met de Volkskrant.

"Er was zo veel ellende in de wereld en dat trok ik me allemaal persoonlijk aan. Ik was boos op journalisten, boos op mijn muziek en het belangrijkst: ik was boos op mezelf. Ik had alles verpest."

De Ier vertelt dat hij altijd een haat-liefdeverhouding had met zijn eigen muziek. "Langzaamaan was het vooral de haat die overbleef. Vijf jaar lang kon ik mijn eigen muziek niet uitstaan en de druk om een nieuw album te maken groeide alleen maar."

Ergens in 2011 kwam het omslagpunt. "Ik besloot me geen zorgen te maken over nieuwe muziek. Het is een bizarre paradox: vanaf het moment dat ik besloot het idee van een nieuwe plaat te vergeten, groeide mijn creativiteit. Ik kreeg met de dag meer zin om weer muziek op te nemen."

Rick Rubin

Rice ging werken met Rick Rubin, de producent van onder meer Adele's 21 en Yeezus van Kanye West. "Ik had tientallen liedjes geschreven. Het was Rubin die me gestructureerd naar deze liedjes liet kijken. We zijn gewoon begonnen. En toen hadden we er ineens eentje opgenomen. Hup, nu de volgende, zei Rubin dan. Naarmate ik met Rubin meer liedjes opnam en met hem sprak over mijn emoties, zakte de allesomvattende onzekerheid weg."

De zanger heeft de smaak weer goed te pakken en verzekert zijn fans dat ze niet weer 8 jaar hoeven te wachten op een nieuwe plaat. "De studio voor nieuwe opnamen is al geboekt."

Damien Rice – I Don’t Want To Change You