De broers Sjoerd en Wouter Janssen vormen samen het danceduo Showtek. Ze vertellen aan NU.nl dat hun hechte band de basis is voor het succes van de groep.

"Ik weet niet of dit met een beste vriend zou kunnen", aldus Sjoerd Janssen. "Bij je broer is er toch een soort blindelings vertrouwen, ook na een ruzie."

"Met een broer kun je gemakkelijker door één deur, terwijl vrienden uit elkaar kunnen groeien. Ik vind hem strontvervelend af en toe, maar het doet me niks meer."

"We hadden veel dezelfde vrienden en zaten op dezelfde sporten. Dat heeft allemaal meegeholpen om goed te kunnen samenwerken. Dat zou anders zijn wanneer we allebei een ander leven zouden leiden en elkaar alleen op verjaardagen zouden tegenkomen."

Plafond

Hoewel Showtek al geruime tijd bezig is, aanvankelijk met techno en hardstyle, is het Eindhovense duo vooral de laatste twee jaar erg succesvol. Zo werkten de twee samen met onder meer David Guetta en Sia. "In de underground hadden we ons plafond bereikt en onze passie leidde ons naar iets anders", aldus Sjoerd.

"Toen hebben we een plan geschreven om onze carrière uit te stippelen, dat moet je als je op hoog niveau bezig bent. Eigenlijk zouden we eind van dit jaar in de overgangsfase zitten, maar toen Canonball (hitsingle van Showtek, red.) de charts binnenkwam, kwamen er meteen veel aanvragen van promotors binnen."

Sensation

Broer Wouter denkt terug aan de eerste successen. "Op een vroege Sensation waren er verschillende gasten die muziek van ons draaiden en we waren gezond jaloers. Dat was in de begindagen van de hardstyle. Wij waren daardoor getriggerd om hard te werken om daar ook te staan."

"We gingen vroeger vaak naar feesten en festivals en toen waren er ineens grote artiesten die een plaat van ons draaiden en riepen 'handjes in de lucht'", weet Sjoerd nog. "Toen dacht ik: 'dat is mijn plaat, gek!' Als hij dat kan met een plaat die wij gemaakt hebben, dan kunnen wij dat tweehonderd procent beter."

Shock

Toen Showtek zag dat het publiek ook losging op hun houseplaat, besloten ze het roer om te gooien. "In het begin was het wel een shock voor de fans, maar iedereen wordt ouder en je smaak verandert", legt Wouter uit. "We accepteren ieders mening en die oude muziek is er nog altijd."

"Die gaat niet weg, maar wij zijn nu hier." Showtek is dit jaar genomineerd door een Dutch MTV Award en treedt zaterdag op tijdens Don’t Let Daddy Know in Antwerpen. "Wij volgens ons hart en dat bevalt prima. Ik denk dat 60 procent van onze oude fans meegegroeid is, maar die echte diehards hebben pech dan."

Showtek: