Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ali Campbell – Silhouette

Cd-recensie: Ali Campbell - Silhouette

Wat maakt een bandgeluid zo typerend? Veelal de combinatie van de zanger met enkele instrumentalisten. Het soloalbum Silhouette van Ali Campbell klinkt meer als UB40 dan het huidige UB40.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

Niet alleen zijn alle liedjes ingezongen door "the legendary voice of UB40", zoals op de voorkant van de hoes prijkt, maar ook de uit de band gestapte kernleden Astro en Mickey Virtue werkten aan de plaat. Op Silhouette hoor je de essentie van UB40, met de drie heren gebroederlijk op de foto, als middelvinger naar die 'andere' groep.

Topnummers:

1. Cyber Bully Boys
Tussen de zoete reggaebewerkingen van hits van Diana Ross, The Beatles en The Chi-Lites zijn een aantal sterke eigen composities te vinden die doordrenkt zijn met rootsreggae en dancehall. Het stoere Reggae Music is een liefdesverklaring aan het gehele genre, terwijl het actuele Cyber Bully Boys ongekend aanstekelijk is.

2. Our Love
De sound die UB40 eind jaren 80 en begin jaren 90 liet horen, herleeft op Silhouette in de vorm van het ritmische Tomorrow On My Shoulders, het lome History, het soulvolle Fijian Sunset en de sensuele oorwurm Our Love. De formule oogt zo makkelijk, maar alleen Ali Campbell, Mickey Virtue en Astro laten het lekker klinken.

3. I Want You
Niet iedereen weet het, maar veel van de grootste hits van UB40 waren covers van anderen, variërend van Neil Diamond tot Randy Newman. Ook op dit album worden weer wat popklassiekers onder handen genomen. Barbara Masons soulhit Yes I’m Ready wordt een zwoele reggaeballad en Dylans I Want You een relaxte zomerse deun.

Plus- en minpunten:

In verhouding tot de uitgekauwde countrycovers in een reggaesausje die te horen waren op het in 2013 verschenen UB40-album Getting Over The Storm, klinkt het materiaal op Silhouette verfrissend en uitdagend, zelfs al laat Ali Campbell hier niks horen dat we nog niet van zijn oude band kenden. Het is bezieling dat je terughoort.


Lees meer over:

UB40

Aanbevolen artikelen