Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
De Dijk tijdens Indian Summer

Huub van der Lubbe vindt dat fans teksten niet hoeven begrijpen

Zanger Huub van der Lubbe van De Dijk vindt het niet nodig dat fans precies begrijpen waar liedjes over gaan. "Het geeft ruimte aan anderen om er zelf een invulling aan te geven", zegt hij tegen NU.nl.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

"Ik houd er niet van als er een onbegrijpelijke brei aan woorden staat, maar er kan een waarheid schuilen in associaties", vertelt hij over de songteksten op het nieuwe album Allemansplein.

"Vroeger wilde ik dat een tekst honderd procent duidelijk was voor de luisteraar. Die behoefte heb ik een beetje losgelaten, want het leven zit ook niet duidelijk in elkaar."

"Ik vind het tegenwoordig prima als iemand zegt: ik hebt het gevoel of het idee dat ik het begrijp. Dat is iets anders dan 'ik snap het', dat hoeft van mij niet meer zo", erkent de frontman van De Dijk. "Er zijn vele manieren om tegen de waarheid aan te kijken. Daar ben ik inmiddels wel achter."

Gezichtspunten

"Toen ik twintig was, dacht ik te weten hoe de boel in elkaar zat. Dat denk ik nu niet meer. Dat levert andere teksten op, andere gezichtspunten." Dat wordt geïllustreerd op Allemansplein, waarop de teksten, inclusief de titel, openstaan voor interpretatie. "Het is een titel die je nieuwsgierig maakt", aldus de zanger.

"Dat is altijd een goede reden om iets tot titel te maken. Als je al over de mogelijke betekenis nadenkt, dan zou ik zeggen: plekken waar iedereen welkom is. Plekken die van iedereen zijn. Misschien de hele wereld in het klein, waar voor iedereen plaats zou moeten zijn."

Grappen

De Dijk keerde uitgerust terug van een jaar vrij af. "Toen we na een jaar de draad weer oppakten, stond ik ervan te kijken hoe vanzelfsprekend dat ging. Binnen een half uur werden weer variaties op de oude grappen gemaakt. Wat dat betreft verandert er niet zoveel, het gaat heel snel weer door bij waar we waren gebleven."

"We wisten dat er in oktober een plaat moest uitkomen, dus er moest al wat voorbereidend werk voor gebeuren. Dat was voor een deel al in 2012 gebeurd, toen we nog aan spelen waren en Scherp De Zeis net uit was. Ik opperde: waarom gaan we niet nu al studio in? Juist nu, want er is geen druk op de ketel."

Referentiekader

Allemansplein is het vijfde album van De Dijk dat de eerste plek van de Album Top 100 bereikte, nadat Dijkers En Strijkers eerder dit jaar al in de verkooplijst aan kop ging. Op dat album werkte de groep samen met strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. "Alle goede muziek is ons referentiekader", zegt Van der Lubbe over hun invloeden.

"Maar dat betekent niet dat we ook alles kunnen. Dat telt ook mee. Ik vind James Brown hartstikke goed, krankzinnig goed, maar dat wat hij deed, kan ik niet. Dan kun je het wel willen, maar dat slaat nergens op. Ik moet niet proberen James Brown te zijn, dan ga ik het afleggen."


Lees meer over:
De DijkHuub van der Lubbe

Aanbevolen artikelen