Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Alt-J

Alt-J eerste aanvoerder van verkooplijst voor elpees

Het album This Is All Yours van de band Alt-J is de eerste nummer 1 in de Vinyl 50, een nieuwe Nederlandse verkooplijst voor elpees.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

De Vinyl 50 werd maandagmiddag gepresenteerd in poppodium Patronaat in Haarlem. De lijst wordt samengesteld aan de hand van verkoopdata van platenzaken.

De lijst is ontstaan op initiatief van muziekprofessional Peter Funke. "Ik was er al een tijdje mee bezig, want ik vind dat hele vinylverhaal fascinerend", vertelt hij aan NU.nl.

"Maar ik had het gevoel dat er nog iets miste. Ik dacht: is er wel een lijst?" Volgens Funke onderscheidt de lijst zich niet alleen omdat er enkel vinylplaten worden meegerekend in de samenstelling, maar omdat er ook winkels aan meewerken die niet zijn aangesloten bij Gfk, die de Album Top 100 samenstelt.

"Ik heb geen flauw benul wat Gkf ervan vindt, ik heb ze nog niet ingelicht", aldus Funke. Volgens hem is de Vinyl 50 ook geen tegensignaal of concurrent van de reguliere Album Top 100, maar eerder een aanvulling. "Er zijn heel veel zaken die niet met scanners werken, maar wel een goede administratie hebben."

Media

Funke merkt dat er in de media weer veel aandacht voor het medium is, dat tussen 1950 en 1990 de populairste geluidsdrager was. Zo gaan zowel Radio 2 als 3FM wekelijks aandacht aan de lijst besteden. In oktober 1986 verscheen er voor het laatst een lijst voor enkel vinyl, toen de officiële albumlijst ook cd’s ging meetellen.

Een van de redenen dat de presentatie juist in Haarlem plaatvond, is omdat er daar nog steeds vinyl wordt geperst. Tevens werd er op de presentatie aandacht besteed aan het initiatief Gitaarlem, bedacht door cabaretduo Joost en Daan Speelman en 3FM-dj Giel Beelen, dat een rol speelt bij Serious Request dit jaar.

Top 5:

1. Alt-J - This Is All Yours
2. Leonard Cohen - Popular Problems
3. Jack White - Lazaretto
4. Typhoon - Lobi Da Basi
5. Emil Landman - Colours And Their Things


Lees meer over:

Alt-J

Aanbevolen artikelen