Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bryan Adams

Bryan Adams aarzelde over album met covers

De Canadese rockzanger Bryan Adams twijfelde of hij er goed aan deed om een plaat met bijna uitsluitend covers uit te brengen. Dat vertelt hij aan NU.nl.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

"Ik moet eerlijk zijn, ik aarzelde heel erg over dit project, want het is riskant om hits op te nemen waarvan iemand anders al een ultieme versie maakte", zegt de zanger over het album Tracks Of My Years.

"De enige reden waarom juist deze liedjes op dit album geëindigd zijn, was omdat ik het idee had dat ik ze me voldoende eigen kon maken."

"In andere woorden: de liedjes moesten geen kopieën van de originele opnames zijn", legt Adams uit. "Het was een traag proces en er zijn behoorlijk wat liedjes afgevallen, omdat de arrangementen te veel leken op de oorspronkelijke versies."

Verplicht

Volgens Adams is de plaat met covers een contractuele verplichting. Producer David Foster, hoofd van jazzlabel Verve Records, bood Adams een contract aan, mits hij dit album zou maken. "Ik was er behoorlijk enthousiast over, want ik heb sinds de jaren 90 geen platencontract meer gehad in de VS", onthult hij.

De zanger van hits als Summer Of '69, (Everything I Do) I Do It For You en Run To You erkent dat hij wel over de streep getrokken moest worden door Foster, die het album ook produceerde. "Het leek me tijd om eens iets anders te doen, maar als hij er niet bij betrokken was geweest, had ik zoiets nooit gedaan."

Top 10-hits

Op de plaat zingt Adams hits van onder meer Bob Dylan, The Beatles, Creedence Clearwater Revival en Ray Charles. "Toen ik opgroeide, hield ik van hardrock. Deep Purple, Led Zeppelin, The Who, enzovoorts. Maar voor dit album wilde Verve liedjes hebben die Amerikaanse top 10-hits zijn geweest", aldus Adams.

"De truc was om liedjes te vinden die aan dat criterium voldeden, maar die niet echt bij iedereen bekend zijn. Ik heb het album tijdens mijn tournee aan wat fans laten horen en opvallend genoeg kenden ze niet één van deze nummers." Tracks Of My Years kwam desondanks op de eerste plek binnen in zijn geboorteland.

Adams waagt zich in bescheiden mate ook aan soulmuziek. Hij beweert dat hij het niet aandurfde meer soulhits op de plaat te zetten. "Veel soulnummers zijn gewoonweg te goed om te bewerken. Ik heb dat Smokey Robinson-liedje (Tracks Of My Tears, red.) behouden vanwege de woordgrap in de albumtitel."


Lees meer over:
bryan adams

Aanbevolen artikelen