Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rob de Nijs – Nieuwe Ruimte

Cd-recensie: Rob de Nijs - Nieuwe Ruimte

Na een turbulente periode is zanger Rob de Nijs aan een vers album toe, Nieuwe Ruimte geheten. Oude vriendschappen worden opnieuw aangehaald op de plaat.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

Zo werkt De Nijs wederom samen met Belinda Meuldijk, die teksten schreef voor hits als Banger Hart, Bo, Alles Wat Ademt en Zondag. Naast covers van persoonlijke favorieten van Jim Croce en Bob Dylan, leveren ook Hans Vermeulen, Boudewijn de Groot en bandleider Frank Jansen liedjes aan. Het levert een gevarieerd album op.

Topnummers:

1. Liefde Voor Altijd
De Nijs wordt in december 72 en het thema ouderdom keert dan ook in enkele liedjes terug. In de ontroerende ballad van Gregor Bak, Laura de Bekker en Jan Rooymans wordt met weemoed teruggekeken op een relatie. Liefde Voor Altijd klinkt als een afscheid, waar het rijpe stemgeluid van De Nijs als een warme gloed omheen hangt.

2. Vast Als Een Huis
Voormalig Sandy Coast-frontman Hans Vermeulen leverde twee liedjes aan voor Nieuwe Ruimte, te weten de ballade Alles Of Niets en het opbeurende openingsnummer Vast Als Een Huis. Vermeulen zingt het als een duet met De Nijs. Gecombineerd klinken de twee bekende stemmen bijzonder prettig in het gehoor.

3. Bont En Blauw
Tekstdichter Jan Rot maakte een gedeeltelijke vertaling van het veertien jaar oude nummer Eyes Of Blues van voormalig Mike + The Mechanics-zanger Paul Carrack, die deze nieuwe versie als duet met Rob de Nijs zingt. De Nederlandse tekst wordt op fraaie wijze met de originele tekstregels verweven en geeft het lied extra diepte.

Plus- en minpunten:

Er is een goede balans tussen het aantal bekende melodieën en de nieuwe liedjes, al zijn de covers wel erg voor de hand liggend. De plaat was uitdagender geweest wanneer niet zulke bekende nummers van John Lennon, James Taylor en Charles Aznavour gebruikt zouden zijn. De nieuwe stukken zijn De Nijs op het lijf geschreven.


Lees meer over:

Rob de Nijs

Aanbevolen artikelen