Singer-songwriter Passenger stond dinsdagavond in zijn eentje tegenover een uitverkochte HMH in Amsterdam. Met grappige verhalen en boeiende anekdotes wisselt hij zijn liedjes af.

Mike Rosenberg alias Passenger is binnen enkele jaren gegroeid tot één van de populairste singer-songwriters van het moment. Vooral zijn laatste albums All The Little Lights en Whispers gaven hem de kans om op de grootste podia van Europa te staan. Voor iemand die begon als straatmuzikant, is dat niet niks.

Passenger is een eenmansband. Slechts gewapend met een gitaar en een gouden stem staat hij in een uitverkochte concerthaal. Door het vele optreden van de afgelopen tijd is van podiumvrees zeker geen sprake meer. Rosenberg is zelfverzekerd en komt vastberaden over.

Al tijdens de eerste nummers, waarbij Life’s For The Living en The Wrong Direction zorgen voor een veelzijdig begin, laat Passenger doorschemeren dat hij ook veel van het publiek terug verwacht, haast als een tweede bandlid. Het publiek zingt, klapt, steekt de duim omhoog en roept als Passenger daar om vraagt.

Emotioneel

De luchtige, humoristische manier waarop Passenger de bezoekers bij de nummers betrekt, wordt gewaardeerd. De zaal luistert bovendien aandachtig als Passenger vertelt over een zwaardere tijd in zijn leven en een bijzondere ontmoeting, waarna hij het emotionele nummer Riding To New York begint te spelen.

Het is bijzonder om te zien hoe Passenger in zijn eentje meer dan vijfduizend man stil kan krijgen. Door zijn inleidende verhalen krijgen de nummers nog meer lading, maar altijd is het wachten tot de grappenmaker weer met een humoristische insteek komt. Hij bewijst zich als een geboren entertainer.

Ruimte

Ondertussen krijgen de nummers alle ruimte en aandacht die zij verdienen. Hoewel het repertoire van zes albums flink is, kiest Rosenberg nauwkeurig de juiste publieksfavorieten uit om te spelen. Halverwege de set wordt in de vorm van een medley de single Heart’s On Fire aan de hit Let Her Go geregen.

Het meezingen van de liedjes wordt vervolgd, als ook het opgewekte lied 27 aan de lijst wordt toegevoegd. Passenger zingt niet gehaast, maar gecontroleerd en zuiver en hoe hard het publiek ook schreeuwt en juicht, tijdens het spelen van de liedjes blijft hij zeer goed gefocust op het netjes afronden van de nummers.

Toegift

Voor de toegift worden drie microfoons op het podium gezet. Al snel wordt duidelijk waarom: het voorprogramma The Ones mag samen met Passenger het lied Start A Fire opdragen. De meerstemmigheid en subtiele toevoegingen van de band maken het lied tot één van de hoogtepunten van de avond.

In zijn eentje sluit de dankbare singer-songwriter af met Holes, opnieuw een geliefd lied onder de bezoekers.

Passenger, die naar eigen zeggen vooral door het Nederlandse publiek zo succesvol is geworden, heeft zich van zijn beste kant laten zien. Als muzikant én als entertainer.

Bekijk hier de videoclip van het nummer Holes: