Singer-songwriter Passenger denkt het succes van zijn hit Let Her Go nooit meer te kunnen overtreffen. Dat vertelt hij aan NU.nl.

"Ik denk niet dat het ooit weer zal gebeuren", zegt Mike Rosenberg alias Passenger over zijn nummer 1-hit van twee jaar geleden. "Dit soort muziek staat niet snel in de hitlijsten."

Let Her Go staat op het album All The Little Lights en gaat over een verbroken relatie van de zanger. Hij heeft nog goed contact met de ex-vriendin waar het lied over gaat.

"Ze is blij voor me dat het liedje zo'n succes was en ze is er trots op dat het over haar gaat", aldus de zanger, die op 7 oktober een concert geeft in de HMH te Amsterdam. Vooralsnog heeft Passenger geen single uitgebracht die ook maar in de buurt komt van dit onverwachte succes.

Botswana

Toch vindt hij niet dat het liedje zijn andere werk overschaduwt. "Hoe fantastisch is het om een liedje als dat op je repertoire te hebben staan?", zegt hij erover. "Het was een hit in Kenia en op de Galapagoseilanden. Ik kan aan mijn kinderen vertellen dat het op nummer 1 stond in Nederland, Zweden en in Botswana."

Passenger schreef het nummer in 45 minuten en wijdt het succes aan de simpliciteit ervan. "Als je het hoort, weet je meteen waar het over gaat. In feite vertel ik in drie, vier minuten precies wat iemand voelt, maar diegene die het hoort, heeft er misschien niet zo over nagedacht of kan het zelf niet onder woorden brengen."

Band

Afgelopen zomer trad Passenger onder meer op grote festivals als Rock Werchter en Concert At Sea, maar hij staat nog steeds met alleen zijn gitaar op het podium. "Toen er voor het eerst allerlei aanvragen van festivals binnenkwamen, adviseerden mensen me om een band te formeren", weet Passenger nog.

"Je kunt niet op een groot podium komen aankakken zonder band, zeiden ze. Je kunt niet verwachten dat mensen naar een gast met alleen een gitaar om gaan luisteren. Maar ik had al mijn optredens op die manier gedaan en ik had geen zin om ineens een band samen te stellen."

Dat Passenger geen begeleidingsband heeft, maakt zijn optredens juist intenser, vindt hij. "Als je voor een groep mensen speelt, zeker voor zo'n grote groep, moet je een connectie maken met ze. Ik denk dat mijn zelfvertrouwen daar wel in meespeelt."

Straat

Ook collega Ed Sheeran, met wie Passenger een paar jaar geleden nog op tournee ging, staat in zijn eentje op de bühne. "Ed wist altijd precies hoe hij het aan moest pakken", vertelt Passenger. "Ik heb er ontzettend lang over gedaan en ik ben vaak de fout ingegaan met dingen. Ik heb het met vallen en opstaan geleerd."

"Maar ik was ook niet goed genoeg", aldus de bebaarde zanger. "Ik ben vijf jaar straatmuzikant geweest om mijn vaardigheden te verbeteren. Als je ergens tienduizend uur in stopt, dan leer je het wel. Ik heb geleerd om echt hard te werken. Anders krijg je een carrière in de muziek niet van de grond."

De muzikant weet dat hij mazzel had met zijn hit, waardoor zijn dit jaar verschenen album Whispers ook succesvol was, en hij weet dat het net zo snel weer voorbij kan zijn. "Toch zal ik altijd deze muziek blijven maken. Dat deed ik al voordat mensen het mooi vonden. Het is geen modeding. Het is wat ik doe."