Hij is de bestverkopende Spaanse artiest aller tijden en in de jaren 70 was Julio Iglesias de belichaming van de latinlover. Veertig van zijn Spaanstalige liedjes worden verzameld op The Spanish Collection.

Het dubbelalbum van de Spaanse crooner kan als opvolger van het in 2011 verschenen The Dutch Collection worden gezien, dat alle grote hits van Iglesias bevatte, waaronder Quiereme Mucho, Un Canto A Galicia, Por Un Poco De Tu Amor en Quiero, alsmede zijn duetten met Willie Nelson, Stevie Wonder en Diana Ross.

Topnummers:

1. Caruso
Slechts zelden weet Julio Iglesias de aandacht van de luisteraar te grijpen op deze collectie. Dat hij toch met zijn stemgeluid weet te emotioneren, bewijst hij met een aangrijpende Spaanstalige uitvoering van het lied Caruso, van de Italiaanse singer-songwriter Lucio Dalla. Deze versie was in 1994 te vinden op het album Crazy.

2. Un Dia Tu, Un Dia Yo
Een van de meest curieuze en obscure toevoegingen aan The Spanish Collection is disconummer Un Dia Tu, Un Dia Yo uit 1979. Het was in die tijd, de hoogtijdagen van de discohype, zeker niet ongebruikelijk dat artiesten uitstapjes naar de dansvloeren maakten, maar deze hybride van disco en latinpop heeft een hoog campgehalte.

3. Momentos
Als het ergens aan ontbreekt op The Spanish Collection, dan zijn het wel de echt goede ballads van Iglesias. Zo mist het ontroerende Hey!, maar het bitterzoete Momentos (van het gelijknamige album uit 1982) is een van de beste stukken op de verzamel-cd. De songtekst werd overigens door Julio Iglesias zelf geschreven.

Plus- en minpunten:

Omdat The Dutch Collection al met alle hits van Iglesias aan de haal was gegaan, blijft er voor The Spanish Collection vooral minder gedenkwaardig werk over. Vanwege de kitscherige productie hebben veel van de kleffe ballads, knusse easy-listening en koddige zomerdeuntjes hebben de tand des tijd niet erg goed doorstaan.