Hoewel de albumtitel de verwachting schept dat de archieven van de progressieve rockband Genesis worden geopend, blijkt R-Kive bij nadere bestudering niet meer dan een hitsverzamelaar te zijn.

Toch was Genesis wel toe aan een Best Of-cd. De eerder verschenen titels Turn It On Again: The Hits en Platinum Collection waren weliswaar zeer volledig, maar de nummers op die cd’s waren veelal geremixt. Tussen de 37 tracks op R-Kive staat ook solomateriaal van Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett en Tony Banks.

Topnummers:

1. Mama
Genesis verraste in 1983 met het donkere, bijna angstaanjagende Mama, de eerste single van het titelloze twaalfde studioalbum. De tekst handelt over een puber die hopeloos verliefd wordt op een oudere prostituee. De wanhoop en lust die hem drijft, wordt op briljante wijze uitgebeeld door het maniakale gelach van Phil Collins.

2. The Living Years
Multi-instrumentalist en voornaamste songschrijver Mike Rutherford hield zich tussen de hitalbums van Genesis door bezig met zijn andere band, Mike + The Mechanics. Dit door Paul Carrack gezongen lied gaat over de moeizame band tussen een vader en zoon en het gemis dat achterblijft wanneer de vader overlijdt.

3. Supper’s Ready
Het solowerk van Gabriel is mager vertegenwoordigd op deze 3-cd-box, met slechts drie liedjes (en niet één van hitalbum So). De sleutelnummers uit zijn tijd bij Genesis zijn wel aanwezig, waaronder het bijna 23 minuten durende Bijbelse epos Supper’s Ready. Het somt alles op wat Genesis destijds was: virtuoos, gevoelig en intelligent.

Plus- en minpunten:

R-Kive geeft een tamelijk beknopt chronologisch overzicht van de carrières van de mannen achter Genesis, met de voornaamste focus op de groep zelf. Het toont de volledige breedte van het oeuvre van de muzikanten, van de pretentieuze prog uit de beginjaren, via softrock en radiohits tot Banks’ actuele klassieke orkeststuk.