Violist en orkestleider André Rieu wordt woensdag 65, maar hij is nog lang niet uitgekeken op walsmuziek. "Ik wil nog steeds de hele wereld laten walsen", zegt hij tegen NU.nl.

"Ik weet dat de wals een stoffig imago heeft, maar ik schaam me er niet voor om het toch te spelen", vertelt Rieu over het klassieke muziekgenre.

"Ik merk dat mensen er blij van worden. De wals blijft mijn voorkeur houden, want de wals is voor mij een belangrijk deel van mijn leven."

Het is alweer twintig jaar geleden dat The Second Waltz het leven van de muzikale Maastrichtenaar op zijn kop zette. De tweede wals uit de Suite For Jazz Orchestra No. 2 van Dmitri Shostakovich uit 1938 was destijds de laatste, toevallige toevoeging aan zijn album Strauss & Co.

"Het is zo'n genot om het samen te doen met het orkest", zegt de orkestleider over het succes van de walsen die hij opvoert. "Je merkt dat het overslaat op het publiek, zeker als mensen zich daarvoor openstellen. Dan zie je iedereen opstaan, dansen en gelukkig worden. Dat zit in die wals."

Venetië

Persoonlijk wilde hij dat zijn jubileumalbum ook weer vol zou staan met walsen, maar in plaats daarvan brengt hij een plaat met Italiaanse melodieën uit, getiteld Love In Venice. "De Engelsen hadden marktonderzoek laten doen en daarin kwam Venetië naar boven", aldus Rieu. "Toen was het snel bekeken."

Rieu verkeerde al een beetje in Italiaanse sferen nadat hij drie eigen composities had aangeleverd voor de speelfilm Toscaanse Bruiloft, die terugkeren op Love In Venice. Verder laat Rieu met zijn Johann Strauss Orkest vertrouwde stukken als O Sole Mio, Azzurro en Tiritomba horen op het album, dat vanaf 31 oktober verkrijgbaar is.

Verlenging

Bij Rieu leeft het besef dat hij in een gunstige positie verkeert. "Ik breng ieder jaar een cd uit, dat staat in mijn contract", licht hij toe. "Ik ben blij dat ik nog altijd een contract heb, want het gaat verschrikkelijk slecht bij de platenmaatschappijen. Maar ik heb al een verlenging aangeboden gekregen."

Om zover te komen, heeft hij hard moeten vechten. "Ik was zeven jaar lang aan het leuren met mijn muziek, maar niemand wilde het horen", vertelt Rieu over de periode voor zijn doorbraak. Het eerste succes zal hem altijd bijblijven. "Op de volgende tournee ga ik The Second Waltz weer spelen, met dat verhaal erbij."