In het veertigste jaar nadat ABBA het Eurovisie Songfestival won, is er al veel (opnieuw) uitgekomen, maar er ligt nog het een en ander in de kluizen. Eindelijk krijgen de fans een volwaardig live-album.

ABBA heeft maar een paar keer een tournee ondernomen en de enige liveplaat tot op heden was het in 1986 verschenen Live, waarop een handvol opnames stonden van het concert dat de Zweedse popgroep op 10 november 1979 gaf in de Wembley Arena te Londen. Het volledige concert is nu voor het eerst verkrijgbaar.

Topnummers:

1. I’m Still Alive
Live At Wembley Arena bevat twee cd’s met bijna uitsluitend bekende liedjes, maar een van de liedjes waar hardcorefans al decennia naar uitkijken is I’m Still Alive, een gevoelige pianoballad, waarvan zangeres Agneta Faltskög de tekst schreef. Het zeer persoonlijke liedje van de ABBA-vocaliste verschijnt nu voor het eerst op een album.

2. Money, Money, Money
Veel nummers op dit album zijn vrij nauwkeurige live-uitvoeringen van de originele hitversies. Goed gedaan, maar zelden heel verrassend. Money, Money, Money is beslist niet het beste nummer van ABBA, maar in deze uitvoering klinkt ontzettend veel plezier en muzikaliteit door. Echtpaar Frida en Benny amuseerde zich duidelijk.

3. Summer Night City
Benny Andersson en Björn Ulvaeus gaven jaren na dato toe dat ze niet zo tevreden waren over Summer Night City, omdat de opname die een hit werd niet zo sprankelend klonk als dat het schrijversduo gehoopt had. De versie die ABBA in de Wembley Arena liet horen, is veel feller, ruiger en gedurfder dan de plaatopname.

Plus- en minpunten:

ABBA heeft zo lang op zijn bestaande hits en albums kunnen teren, dat er schijnbaar nooit de behoefte was een fatsoenlijk live-album uit te brengen. Los van een handvol televisieopnames is Live At Wembley Arena de beste benadering van hoe ABBA op het podium klonk. Zou het bij dit kwartet niet jeuken weer die bühne op te kruipen?