Bart van Liemt hoopt dat zijn soloproject Bade de start is van een mooi, nieuw avontuur. "Zeker na alles wat de afgelopen periode is gebeurd, voelt dit wel weer als een frisse start"

Dat zegt de 33-jarige zanger, die doorbrak als frontman van The Sheer.

Van Liemt kampte jarenlang met nierproblemen en onderging in 2009 een transplantatie. "In 2004 ben ik best wel ziek geworden. Ik had last van ernstig nierfalen en een nierfunctie van nog maar 12,5 procent."

"Van m'n 24e tot m'n 29e heb ik met die slechte nier kunnen functioneren, maar toen ging ik echt richting een transplantatie." In 2009 kreeg Van Liempt een nier van zijn moeder. "Een super heftige ervaring. Ook heel mooi, hoe je in het leven staat verandert compleet."

Zijn gezondheidsproblemen en de weg omhoog staan centraal op de debuutplaat van Bade, Miracle Wave. "De strekking van het album is het bijna miraculeuze van wat een niertransplantatie eigenlijk is en hoe je ook mentaal weer helemaal opknapt."

Van Liemt vergelijkt zichzelf met een verlept plantje. "Na de transplantatie keek ik in de spiegel en zag ik dat ik echt meer kleur in m'n gezicht kreeg. Dat had ik de zes jaar daarvoor niet gehad. Net zo'n plantje wat weer een beetje water krijgt."

Positief

Hoewel Miracle Wave, dat vrijdag verschijnt, een zware thematiek heeft, is het geen depressieve plaat geworden. "Ik vind het belangrijk dat muziek, hoe zwaar het thema ook is, van hoop uitgaat. Dus niet van het negatieve, maar van het positieve. Het allergaafst is een ogenschijnlijk goed, catchy popliedje waar, als je even goed luistert, veel meer in zit."

Met The Sheer won Van Liemt een Zilveren Harp en stond hij op festivals als Pinkpop en Lowlands. Met Baskerville deed Van Liemt eveneens grote festivals in binnen- en buitenland aan. Hoewel hij niet bewust streeft naar het evenaren van die successen, hoopt de zanger ook als Bade voor grote mensenmassa's op te kunnen treden. 

Ambitieus

"Ik ben best wel ambitieus, dus natuurlijk denk ik: ik wil die, die en die dingen gedaan hebben. Je bent als artiest zo goed als je laatste wapenfeit." Vooralsnog is het grote streven van Van Liemt om zijn nieuwe muziek aan zo veel mogelijk mensen te laten horen.

"Dit is een nieuw project, nieuwe liedjes, onder een nieuwe naam. Dat heeft tijd nodig om te landen bij het publiek en om te groeien. We willen lekker met de plaat toeren en gewoon avonturen beleven, daarom doe ik dit uiteindelijk ook."