Vijf jaar geleden brak Waylon door als soulzanger, maar hij denkt dat een volgend soulalbum het einde van zijn carrière had betekend. Dat zegt hij tegen NU.nl.

"Als ik nu nog soulplaat gemaakt had, denk ik dat iedereen mij volgend jaar vergeten was", bekent Waylon. "Dan was het een grotere flop geweest dan de vorige plaat."

"Ik had niet verwacht dat een liedje van James Brown mij op de kaart zou zetten als een soulzanger", zegt hij over zijn doorbraak in de tv-show Holland's Got Talent.

"De mensen die zich om me heen aan het verzamelen waren, spraken me allemaal aan als soulzanger, dus ik ging ook die kant op. Die muziek ken ik, maar ik ben dat niet van nature. Ik liet me ook pushen. Ik was al zo lang bezig, ik stond toen al twintig jaar op het podium, en eindelijk was daar het moment."

Tegengewerkt

"Eindelijk had ik iets waardoor mensen me wilden horen. Door die kant op te bewegen, heb ik mezelf onbewust tegengewerkt. Als je iets forceert, lukt het gewoon niet. Op die eerste plaat waren ook al countryinvloeden te horen en op die tweede nog meer, maar het bleef onder het stempeltje soul."

"Ik werd er niet per se gelukkiger van, dus toen heb ik een rigoureuze keuze gemaakt. Drie jaar geleden is mijn laatste plaat uitgekomen, daarna heb ik bewust even gewacht en een tijd niks gedaan. Eventjes pas op de plaats, eventjes niet in dat stramien werken en die denkwijze loslaten."

Hij schakelde om naar de muziek die zijn eerste grote liefde was: country. "Ik ben gewoon een jongen met een coyboyhoed op die fan was van Waylon Jennings, Kris Kristofferson, Merle Haggard en dat soort mannen. Ik hoef me er nu niet meer voor te schamen. Fuck it."

Common Linnets

Eerder dit jaar liet hij al als lid van The Common Linnets horen het genre machtig te zijn. Ilse DeLange vroeg hem mee te werken aan het project, waarmee ze deelnamen aan het Eurovisie Songfestival. "Het was de perfecte kans om terug te gaan naar waar ik vandaan kwam, omdat Ilse mij dat podium gaf", legt Waylon uit.

"Ik ben Ilse er dankbaar voor dat ze dat heeft gedaan. Dat ik de eerste was die ze toen belde, omdat ze wist 'die gozer, die kan dat'. Ik zat thuis nog voor me uit te turen, zo van 'wat ga ik nou doen?' Dat heeft me voor een groot deel gesterkt om alles achter me laten."

"Ik heb op een van de grootste podia ter wereld gestaan, het Songfestival, en ik heb daar mijn helden geëerd", vertelt Waylon vol passie over zijn idolen. "Ik stond daar niet voor mezelf, ik stond daar niet voor Ilse en ook niet voor The Common Linnets, maar ik heb daar oprecht gestaan voor mijn helden."

Bekijk hier The Common Linnets op het Eurovisie Songfestival:

Barrières

"Als jochie uit Apeldoorn dat ieder zinnetje en ieder gitaarlikje geanalyseerd heeft, heb ik mijn helden mogen eren daar. Wat zij groot gemaakt hebben, heb ik hier mogen introduceren en daar ben ik ongelofelijk trots op. Het heeft alle barrières doorbroken." Het liedje Calm After The Storm bereikte de tweede plek bij het evenement.

"Het was een tof opstapje en nu kan ik weer mijn plekje veroveren. Of dat gaat lukken, zien we dan wel weer." Waylon doelt hiermee op zijn onlangs verschenen derde soloalbum Heaven After Midnight, dat werd uitgebracht nadat hij bekendmaakte uit The Common Linnets te stappen.

Hij wilde op het album een diverser geluid laten horen. "Ik had niet de behoefte een echte countryplaat te maken", aldus Waylon. "Het is wel duidelijk geworden op de Common Linnets-plaat dat ik kennis heb van die muziek. Maar toen het op mijn eigen muziek aankwam, wilde ik iets verder gaan dan alleen country."

"De hele plaat is een verlengstuk van de persoon die ik ben. Het enige dat ik wilde, was me omringen met legendes in de studio. Muzikanten die ik beschouw als de beste ter wereld en mij daarin staande houden. Dat is me gelukt en daar ben ik trots op. Daarom is het album voor mij geslaagd."

Verlengde

Alle liedjes op Heaven After Midnight hebben een radiovriendelijk karakter, maar volgens de zanger is dat incidenteel. "Ik heb nooit de intentie gehad radiohits maken, maar ik heb ondervonden dat country, blues, rock-'n'-roll en soul slechts één beat van elkaar verwijderd zijn, dat het allemaal in elkaars verlengde ligt."

"Waarom zou ik dat niet dat allemaal omarmen en dat toelaten, om te zien wat daar voor mix uit voortkomt?", zegt hij over de totstandkoming van Heaven After Midnight. "Ik geloof dat ik iets heb gevonden wat in Nederland vrij uniek is en dat dus ook vaak vrij onbegrepen zal zijn."

De tournee van Waylon start 6 november in poppodium Grenswerk te Venlo.