Hij laat zijn fans soms jaren op een plaat wachten, maar als er dan iets nieuws komt van Prince, dan is het vaak ook een fikse dosis. Hij brengt twee nieuwe albums uit, waarvan Art Official Age er een is.

Art Official Age is zijn 33e album en de eerste die in samenwerking met zijn voormalige platenfima Warner wordt uitgebracht sinds The Gold Experience uit 1995. Tegelijkertijd verschijnt Plectrumelectrum, een album met zijn band 3rdeyegirl. Prince is wederom zelf verantwoordelijk voor bijna alle facetten in het opnameproces.

Topnummers:

1. Funknroll
Veruit het modernste nummer op Art Official Age is de single Funknroll, dat in een andere versie op het zusteralbum Plectrumelectrum te horen is. De spaarzame elektronische productie bevat allerlei funky samples en een zwaar vervormde stem van Prince. Het hectische slotsegment klinkt dan weer als een jaren 90-productie.

2. The Gold Standard
Wie trek heeft in wat oldschool Prince, kan prima uit de voeten met The Gold Standard. Letterlijk, want The Gold Standard behoort tot het type dansbare funktracks waarin Prince al ruim dertig jaar grossiert. Het is niet een van de betere uit zijn soort, maar wel minstens even dansbaar als oudjes als Controversy of Sexuality.

3. Art Official Cage
De openingstrack en quasi-titelnummer is een hevig gefragmenteerde opwarmer, dat van start gaat als een soort housetrack met discoinvloeden en via een rappassage uitmondt in een ietwat door dubstep en Arabische muziek beïnvloed eindstuk. Het vormt een fel contrast met relatief eentonige nummers als Clouds en Time.

Plus- en minpunten:

Het is ondenkbaar dat fans niet verguld zullen zijn met dit nieuwe werkstukje van Prince, want het ligt erg in lijn van veel van zijn voorgaande werk. Van vernieuwing is geen sprake, daar de gedateerde mix van funk en R&B die Prince laat horen net zo goed op The Gold Experience had gepast. Al waren de liedjes op die plaat wel beter.