De Canadese zanger Leonard Cohen voorkomt dat Herman van Veen zijn eerste nummer 1-album achter zijn naam mag noteren.

Beide senioren brachten verleden week een nieuw album uit en houden de bovenste twee plekken van de verkooplijst van Gfk bezet. Cohen staat op 1 met Popular Problems.

Het is het tweede nummer 1-album voor Leonard Cohen, die met zijn voorgaande plaat Old Ideas nog het record verbrak van oudste artiest met een nummer 1-notering.

De zanger was destijds, begin 2012, ruim 77 jaar oud. Verleden week vierde Cohen zijn tachtigste verjaardag en verbreekt nu dus zijn eigen record. De hoogste notering voor Cohen vóór 2012 was de tweede plek, met Songs Of Love And Hate uit 1971.

Kersvers

Herman van Veen (69) blijft achter Cohen steken met Kersvers. Hij bereikte nooit de eerste plek, maar stond wel tweemaal eerder op nummer 2 genoteerd, in 1971 met Carré Amsterdam en in 1984 met Signalen. In totaal stond hij met negen albums in de top 10 van de Nederlandse albumlijst genoteerd.

Overigens heeft Van Veen in het verleden stukken van Leonard Cohen op plaat gezet, waaronder De Vluchteling (een vertaling van Cohens The Partisan). De grootste hit van Van Veen in Nederland was eveneens een vertaling van Cohen: Suzanne bereikte in 1969 de derde plek van de Nationale Hitparade.