Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in het najaar. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.

Nu de festivaltenten zo langzamerhand weer op een stapel in de loods liggen, is het weer tijd voor volle concertzalen. De komende maanden betreedt een tal van supersterren weer het podium van onder meer de Ziggo Dome, maar ook in de kleinere clubs staat veel interessantst geboekt.

Zo zijn deze week Carl Barat en Peter Doherty weer eens in Nederland als The Libertines. De laatste show van die band in Nederland was in 2004. Daarnaast speelt Dotan een van zijn eerste uitverkochte clubshows en krijgt de Melkweg de Zweedse zusjes van First Aid Kit op bezoek.

First Aid Kit - Maandag 29 september, Melkweg, Amsterdam
Sinds de Zweedse zusjes Klara en Johanna Soderberg een cover van Fleet Foxes’ Tiger Mountain Peasant Song op Youtube plaatsten, gaat het hard met de twee. Debuutplaat The Big Black and the Blue werd al lovend ontvangen, maar opvolger The Lion's Roar deed daar nog een schepje bovenop. Prachtige samenzang en wonderschone melodieën.

Meer informatie concert First Aid Kit 

Jason Mraz - Woensdag 1 oktober, Carre, Amsterdam
Concerten van singer-songwriter Jason Mraz vinden normaal plaats in zalen die een maatje groter zijn dan het Amsterdamse theater Carre. Een aantal jaar geleden verkocht hij bijvoorbeeld nog de Ziggo Dome uit. Een unieke kans voor grote fans van de zanger dus, die hits scoorde met nummers als I Won't Give Up en I’m Yours.

Meer informatie concert Jason Mraz

Caro Emerald - Woensdag 1 oktober, Duycker, Hoofddorp
De Nederlandse zangeres Caro Emerald staat aan de vooravond van een bijzondere week: ze trekt naar Engeland om daar in grote en prestigieuze zalen te spelen. Maar voor ze de oversteek maakt, volgt nog een try-out show in Hoofddorp. De enige Nederlandse clubshow van het jaar vooralsnog.

Meer informatie concert Caro Emerald

The Libertines - Donderdag 2 oktober, Heineken Music Hall
Op 17 december 2004 speelde de Engelse band The Libertines wat toen zijn ‘allerlaatste’ show leek in Parijs. Het drugsgebruik van Peter Doherty liep uit de hand en de groep leek niet meer te redden. Maar in 2010 stonden ze toch weer op het Reading Festival en dit jaar is de band definitief weer bij elkaar. Na een spectaculaire show in Hyde Park, volgt de HMH deze week.

Meer informatie concert The Libertines

The Fray - 2 oktober, Paard van Troje, Den Haag / 10 oktober, Paradiso, Amsterdam
Bijna tien jaar geleden alweer brak de Amerikaanse band The Fray wereldwijd door met het nummer Over My Head (Cable Car). Daarna volgde een nog grotere hit met How To Save A Life, dat miljoenen keren over de toonbank vloog. Dat grote succes evenaarde de band misschien nooit meer, maar muziek maakt The Fray nog steeds. En live staat de groep nog als een huis.

Overzicht the Fray tour

The Kik - Donderdag 25 september t/m zaterdag 18 oktober
Breda, Enschede, Groningen, Effenaar, Zwolle, Nijmegen, Deventer, Sittard, Den Bosch, Utrecht, Den Haag
Met een nieuw album op zak trekt de Nederlandse beatgroep The Kik weer eens langs het Nederlandse clubcircuit met onder meer Effenaar, Doornroosje en TivoliVredenburg nog op de agenda. Waar het debuut nog een beetje een gebbetje leek, bewijst de band met de opvolger sterk gegroeid te zijn. Verfrissende popliedjes die live ongetwijfeld voor een grote glimlach zorgen.

Overzicht tour the Kik

Fish - 3 oktober, Boerderij, Zoetermeer, 4 oktober, De Pul, Uden, 5 oktober, Hedon, Zwolle
Fish (echte naam Derek Dick) is voornamelijk bekend als zanger van de progressieve rockband Marillion (van 1981 tot 1988), maar is op zichzelf ook al decennia een prominente naam. De muzikant was een groot voorstander van een onafhankelijk Schotland, maar dat verlies zorgt ongetwijfeld niet voor minder succesvolle shows.

Overzicht tour Fish

Future Islands - Vrijdag 3 oktober, Melkweg
Volgens veel muziekliefhebbers een van de mooiste liedjes die 2014 rijk is: Seasons (Waiting On You) van Future Islands. De groep timmert al jaren aan de weg, maar het dit jaar verschenen album Singles zorgde dan voor de definitieve doorbraak. Wie de definitie van bezieling live op een podium wil zien, doet er verstandig aan richting Melkweg te komen.

Meer informatie concert Future Islands

The 1975 - Zaterdag 4 oktober, TivoliVredenburg
Met alleen nog maar een debuutplaat op zak is het bewonderenswaardig om te zien hoeveel fans de Engelse band The 1975 al vergaard heeft. Niet gek, met in het verleden alleen in Nederland al succesvolle shows op Best Kept Secret en in de Melkweg. Luchtige gitaarpop die alle meisjes aan het dansen krijgt.

Meer informatie concert the 1975

Dotan - Zondag 5 oktober, Rotown (2 shows)
We hebben nog een paar maanden te gaan, maar inmiddels is het wel veilig om te stellen dat 2014 het jaar van de Nederlandse singer-songwriter Dotan is. Zijn album 7 Layers - met hit Home - is een groot succes en dat vertaalt zich in talloze uitverkochte shows. In Rotterdam speelt hij vanwege zijn populariteit ook maar gewoon twee shows op dezelfde dag.

Overzicht Dotan tour

Voorverkoop

Zoals elke week zijn er weer flink wat nieuwe concerten bevestigd. Van dit lijstje concerten is de voorverkoop recent gestart of moet deze nog beginnen:

Henny Vrienten - 6 november - Melkweg (gestart)

The Deaf - 11 december - 013 (gestart)

Lights - 5 februari - Melkweg (gestart)

Paloma Faith - 13 februari - TivoliVredenburg (gestart)

Andy Burrows - 14 november – Tolhuistuin (gestart)

Jamie T - 25 november – Tolhuistuin (vanaf 24 september)

OK GO - 10 februari – Tolhuistuin (vanaf 24 september)

Phillip Selway - 3 februari - Tolhuistuin (vanaf 26 september)

Lionel Richie - 5 februari - Ziggo Dome (vanaf 26 september)

Paul Simon & Sting - 18 april - Ziggo Dome (vanaf 26 september)

Akwasi - 11 december - Paradiso (vanaf 27 september)

VandenBerg's Moonkings – 14 januari - TivoliVredenburg (vanaf 27 september)

Jools Holland - 14 maart - Paradiso (vanaf 27 september)