Het was niet de bedoeling dat de Amerikaanse band Train dit jaar een nieuw album zou uitbrengen. "Het plan was om minimaal een jaar pauze te nemen", vertelt zanger Pat Monahan aan NU.nl.

"We waren leeg", aldus Monahan. "Ik wilde gewoon een Greatest Hits-album uitbrengen en voor een lange tijd helemaal niets doen. Maar het liep iets anders."

"Ik begon met het schrijven van een paar liedjes en kreeg de smaak te pakken. Voor ik het wist, stond er een nieuw album in de steigers." Dat album werd Bulletproof Picasso.

Gitarist Jimmy Stafford vond het eigenlijk ook wel mooi geweest. "Een nieuwe plaat is ook maar een heel klein onderdeel van die hele cyclus. Als de muziek klaar is, volgen de interviews. En dan een tournee, die minimaal een jaar duurt. Op een bepaald moment wil je gewoon een dutje doen. Een heel lang dutje."

Maar inmiddels zit het eerste deel van die cyclus er dus alweer op. Bulletproof Picasso is het zevende album van de groep. Train brak in 2001 door met Drops Of Jupiter (Tell Me) en vond zich na een rustige periode in 2009 opnieuw uit. Daarop volgden hits als Hey Soul Sister, Drive By en Bruises.

Bekijk hier de videoclip van Drops Of Jupiter:

Doelen

"We zijn nu twintig jaar bezig en dat is best wel lang eigenlijk", vertelt de zanger. "Hoeveel bands uit onze beginperiode zijn nog steeds relevant op de radio? Niet zo veel, denk ik. En we hebben nog steeds doelen als het om de band gaat. Madison Square Garden uitverkopen is er bijvoorbeeld een."

"En dat kunnen we nu ook doen, geloof ik. We zijn er gewoon nog niet aan toegekomen. Op het moment dat we doelen stellen die uiteindelijk onhaalbaar blijken, is het misschien een idee om kritisch te bekijken of we als band nog wel bestaansrecht hebben. Maar nu is dat nog niet zo."

Wijn

De zanger zag onlangs een film die hem deed nadenken over de houdbaarheid van de band. "Hij ging over wijn. En dan met name over het proces waar de kurk al op de fles zit, maar het spul nog altijd rijpt. Tot op een bepaald moment de piek bereikt is en de wijn op zijn allerbest is. Daarna wordt het alleen maar beter."

"Ik denk dat je de band Train daarmee wel kan vergelijken. We zijn voor mijn gevoel nog steeds aan het rijpen. Het is alleen de vraag wanneer we de piek bereiken. Iemand gaat een keer een slok nemen en zeggen: dit is niet meer te zuipen. Dan zijn we klaar. Als onze fans beginnen te klagen, stoppen we."

Vanzelfsprekend

"Maar het idee van een lange pauze leeft nog steeds. Alleen is het nu vanzelfsprekend dat we daarna weer verder gaan", aldus de zanger, die alcohol ook letterlijk laat terugkomen op het album in het nummer I'm Drinking Tonight. "Dat schreef ik tijdens een nogal donkere periode in mijn leven."

"Het ontstond in Nashville", zegt de zanger erover. "Ik schreef het samen met een oude countryzangeres. In die tijd dronk ik nogal veel, teveel eigenlijk, en daar besloten we iets mee te doen. Het is uiteindelijk best een optimistisch nummer geworden, maar tegelijk toont het aan waarom die pauze best gewenst is nu."