Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Leonard Cohen – Popular Problems

Cd-recensie: Leonard Cohen - Popular Problems

Hoewel de Canadese troubadour Leonard Cohen enkele jaren geleden al zijn pensioen aankondigde, blijft de inmiddels tachtigjarige zanger gewoon stug doorgaan.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

En daar kunnen we meneer Cohen enkel dankbaar om zijn, want ook zijn nieuwe schijfje staat weer vol met gedenkwaardige zielenroerselen. Anders dan de voorganger Old Ideas uit 2012 is Popular Problems een erg luchtige plaat. De Dood is minder nadrukkelijk aanwezig in deze negen liedjes, Cohen viert vooral het leven.

Topnummers:

1. Did I Ever Love You
Het is een tamelijk eenvoudig liefdesliedje, maar het countryachtige Did I Ever Love You klinkt dankzij het contrast tussen Cohens zware stem in de coupletten en het vrouwelijke koortje in de refreinen als een innemend duet. Vocaal schurkt Cohen aan tegen de schuurpapieren stembanden van collega’s Joe Cocker en Tom Waits.

2. Slow
"It’s not because I’m old, it’s not because I’m dead, I always liked it slow, that’s what my momma said", bront Cohen in het openingsnummer van Popular Problems. Ware woorden van een laatbloeier die ballades en rustige liedjes altijd geprefereerd heeft boven vrolijke meezingers. Laat het hem maar rustig aandoen, daar is hij het beste in.

3. Nevermind
In het meest minimalistische nummer op de plaat wordt de luisteraar begroet door een zangeres met een Arabische vredeswens, terwijl Cohen met zijn bezwerende praatzang mijmert over spoken uit het verleden. Die kunnen hem niet deren, beweert hij. Cohen gooit sneeuwballen naar zijn plaaggeesten in de winter van zijn leven.

Plus- en minpunten:

Popular Problems is minder indrukwekkend dan Old Ideas, vooral omdat Cohen minder de indruk wekt dat dit een definitief afscheid betreft. Dat wordt benadrukt in de open productie van Patrick Leonard, die het merendeel van de liedjes schreef met Cohen. Toch kan de Canadees wederom een parel aan zijn discografie toevoegen.


Lees meer over:

Leonard Cohen

Aanbevolen artikelen