Mensen die voor de hits komen, kunnen beter vertrekken, laat Lady Gaga aan het begin van haar optreden in Amsterdam weten. Aldaar geeft ze nagenoeg het perfecte popconcert.

De zangeres schotelt haar fans op woensdagavond echter een show voor die boordevol hits zit. De Amerikaanse is recentelijk vooral in het nieuws door haar samenwerking met Tony Bennett.

Ondertussen trekt ze de hele wereld over met haar vorig jaar verschenen album Artpop, een plaat die zeker door de media niet bepaald enthousiast ontvangen is.

Live blijkt het album echter een paar publiekslievelingen te bevatten, waaronder Applause, Aura en Gypsy, dat als afsluiter massaal door de volle Ziggo Dome wordt meegeschreeuwd. Ondanks de waarschuwing dat het hitpubliek verkeerd zit in de Ziggo Dome, komen Just Dance, Poker Face en Paparazzi toch voorbij.

Bad Romance krijgt als hitsingle zelfs een al dan niet ironisch bedoelde speciale aankondiging, maar mag toch op een oorverdovend applaus rekenen. In tegenstelling tot veel eerdere concerten van Lady Gaga in Nederland, is deze show niet uitverkocht.

Geperfectioneerd

Dat valt alleen op de vloer van de Ziggo Dome een klein beetje op. Achterin de zaal is het ondanks het enorme podium een stuk rustiger dan normaal. De zitplaatsen zijn wel allemaal bezet. Dat terwijl de zangeres haar show nu eindelijk geperfectioneerd lijkt te hebben.

Los van de traditioneel gekke kostuums (onder meer een jurk van stoelen en een inktvis), is alleen de zang al de moeite van het bezoeken waard. Waar ze verdronk in het grote Gelredome met slechts een debuutplaat op zak en ook in Ahoy en de eerste keer Ziggo Dome niet op de top van haar kunnen was, is dat nu wel het geval.

Intermezzo’s

Zo zijn in ieder geval de ellenlange intermezzo’s verdwenen. Die maken plaats voor veel kortere pauzes, waarin er van alles gebeurt op het podium. Opzwepende remixes van nummers die niet op de setlist staan (Jewel ‘n Drugs bijvoorbeeld) klinken hard door de zaal, terwijl een scala aan dansers het publiek vermaakt.

Het optreden zelf bestaat uit blokken die gemiddeld een nummer of vijf bevatten. Zo komen Just Dance, Poker Face, Telephone en Paparazzi in een moordtempo voorbij. Een muzikaal hoogtepunt is dan weer het blok met pianonummers, met ingetogen versies van Born This Way, Dope en een stukje Do What You Want.

Blauwdruk

Lady Gaga heeft een blauwdruk voor het nagenoeg perfecte moderne popconcert te pakken. Op een paar kanttekeningen na (zo begint ze een klein uur te laat en duurt het wel erg lang voor de toegift begint) valt er niets meer aan de show te verbeteren.

Qua boodschap valt er wel nog wat te winnen (zo werd een oorspronkelijk zeer relevante demo Burka toch maar Aura genoemd), maar de Little Monsters, zoals Lady Gaga-fans zichzelf noemen, kunnen trots naar hun idool kijken. Gaga laat soortgenoten als Britney Spears en Madonna met deze productie ver achter zich.