De Nederlandse danceproducer Sander van Dijck wordt aangeklaagd door Disney, omdat zijn artiestennaam teveel zou lijken op die van een personage uit de speelfilmreeks Star Wars.

Van Dijck brengt producties uit onder de naam San Holo. Volgens Disney schendt de producer uit Zoetermeer het copyright van Star Wars, waarin een van de karakters Han Solo heet.

"We zijn geschrokken van de aangespannen procedure", laat Van Dijcks platenlabel Heroic Recordings weten. "Dat is heel ongelukkig voor Sander."

"Het zou duidelijk moeten zijn dat hij zijn naam gekozen heeft uit liefde voor Star Wars. Om het op compleet de tegenovergestelde manier te interpreteren is krankzinnig." De Star Wars-franchise is sinds 2012 eigendom van Disney, na de aankoop van Lucasfilms, het productiebedrijf van regisseur George Lucas.

Bijrol

Han Solo wordt in de originele Star Wars-trilogie vertolkt door Harrison Ford, die een bijrol speelt naast Mark Hamill (Luke Skywalker) en Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi). Ford kruipt opnieuw in de huid van Han Solo in de voor december 2015 geplande Star Wars-film. Ook zou er een film geheel over Han Solo in de maak zijn.

Eerder klaagde Disney de Amerikaanse dj Deadmau5 aan, omdat zijn logo teveel zou lijken op de Mickey Mouse-oren. Deadmau5, die eigenlijk Joel Zimmerman heet, heeft zijn logo al als handelsmerk geregistreerd in Duitsland, Japan en Italië, maar Disney steekt een er stokje voor nu hij het logo in de VS wil vastleggen.