De Ierse band The Script bracht onlangs zijn vierde album uit, maar is gevoelsmatig pas net bezig. "We zitten nu in onze puberteit, vind ik", vertelt zanger Danny O'Donoghue aan NU.nl.

"We beginnen net een beetje schaamhaar te krijgen", zegt de zanger lachend over het album No Sound Without Silence, terwijl hij een juiste metafoor zoekt.

"Maar ze zeggen toch dat een band met albums steeds een cyclus van drie afwerkt? Wat dat betreft zijn we nu weer opnieuw begonnen. En zo voelt het ook wel."

"De afgelopen jaren hebben we al dan niet onbewust heel veel grootse nummers geschreven", aldus O'Donoghue. "Nu wilden we weer eens een stapje terugdoen. Kijken wat er overblijft als we een liedje met alleen piano maken. Daar slaat de titel ook een beetje op. Minder is meer zeg maar."

Toch erkent de zanger dat No Sound Without Silence bepaald geen minimalistisch album is geworden. "Dat komt misschien wel door de manier waarop we te werk zijn gegaan. Veel van de liedjes zijn geschreven toen we op tournee waren. Na een show doken we meteen de studio in."

Automatisch

"En we zijn nu eenmaal een band geworden die niet in de kleinste zalen speelt. Op het podium staan we voor tienduizenden mensen. Dat zorgt er automatisch voor dat we nummers schrijven waar zo'n grote groep op uit zijn dak kan gaan. Al is een liedje als Flares, dat eerst veel grootser was, op de plaat weer heel klein gemaakt."

Inmiddels speelt de groep, zeker in Groot-Brittannië, al jaren op de grootste festivals en in grote arena’s, maar wennen doet dat nog altijd niet. "Als ik een kamer binnenloop en er beginnen allemaal meisjes te gillen, heb ik nog steeds geen flauw idee hoe ik daarop moet reageren", zegt drummer Glen Power.

Gulp

"Je hoort als mens ook niet zo'n effect op andere mensen te hebben", vervolgt hij. "Als ik iedereen zo zie staren, denk ik alleen maar: staat mijn gulp open? Staat mijn haar recht omhoog? Als fans een meet-and-greet hebben, probeer ik wel me te gedragen zoals zij hopen dat ik ben, maar ik ben ook maar een normale gast."

Toch verkocht The Script al miljoenen albums. "We houden ons gelukkig niet zoveel bezig met terugkijken en reflecteren", zegt O'Donoghue. "Als iemand tegen ons zegt, jullie touren te veel in dit of dat land, zeg ik: kom maar met een stapel nieuwe. Daar zijn we klaar voor."

Ontvluchten

"Hetzelfde geldt voor de muziek. Er valt nog veel te proberen en over veel te schrijven. Op deze plaat staat voor het eerst bijvoorbeeld een echt eerbetoon aan Ierland. Paint The Town Green is bestemd voor alle jonge mensen die het land ontvluchten vanwege de crisis en wereldwijd bij onze shows staan."

"Wat moeten we anders?", vraagt de zanger van The Man That Can't Be Moved, Superheroes en Hall Of Fame zich af. "Een Greatest Hits-album uitbrengen? Dan zetten ze de tien populairste nummers op Spotify maar op. Daar is je Greatest Hits."