De Amerikaanse singer-songwriter Gavin DeGraw kiest maandagavond voor een braaf optreden in de Amsterdamse HMH. Ook zijn grootste hits overrompelen niet.

De populaire zanger staat voor een haast uitverkochte zaal en dat terwijl er geen nieuw materiaal is. DeGraw vertelde eerder aan NU.nl dat zijn volgende plaat een verzamel-cd is.

Het valt al snel op dat Gavin DeGraw niet naar Amsterdam is gekomen om te verrassen, maar juist om zijn hechte band met de Nederlandse fans warm te houden.

De liedjes worden haast letterlijk van de albums nagespeeld en het strakke spel van de band verraadt een soort routine. Aan DeGraw de taak om voor opwinding te zorgen. Daar slaagt hij gedeeltelijk in. Het publiek leeft op als hij zijn nummers inleidt met grappige anekdotes en verhalen.

Maar als het op de performance aankomt, kiest DeGraw liever voor een veilige aanpak. Zijn stem haalt de hoge noten maar nét, waardoor hij ook de grote uithalen uit de weg gaat. Zijn eerste Nederlandse succes stamt uit 2005 en de zanger benadrukt zijn warme connectie met de vroege fans keer op keer.

Persoonlijk

Die dankbaarheid geeft de show een persoonlijk tintje. De fans voelen zich aangesproken en geven zich over aan de sympathieke muzikant. Het eerste deel van de set wordt vol gepropt met een aantal grote hits, waaronder Chariot en Sweeter.

DeGraw springt over het podium, verhuist van zijn microfoonstandaard naar zijn immense vleugel en leunt dan weer voorover richting de eerste rijen. Ondertussen danst hij sierlijk op de muziek van zijn bandleden. Allen zijn ze in het zwart gehuld en worden ze al vrij vroeg op de avond aan het publiek voorgesteld.

Dynamiek

De band gaat al een tijdje mee, zoals te horen is in het virtuoze en foutloze spel. DeGraw voelt zich zichtbaar op zijn gemak. In het tweede deel van de show zit meer dynamiek. Een donkere, dreigende versie van Where The Streets Have No Name van U2 zorgt voor een mooie opbouw naar een opwindend laatste half uur muziek.

Waar Soldier en I Don't Wanna Be hard worden meegezongen, moet de nieuwe single Fire nog zieltjes winnen. De voorspelbare, maar daarom zeker niet mindere afsluiter Not Over You vormt een klein hoogtepunt van een korte, routinematige show.

Goedmaker

Gavin DeGraw en zijn band kleuren jammer genoeg binnen de lijntjes. Een kleine goedmaker: DeGraw blijft ook na het vertrek van zijn bandleden op de planken staan om het publiek nog eenmaal te bedanken voor de jarenlange support.

Hij voorziet het publiek van een persoonlijke doch voorspelbare show, zonder aankleding en zonder verrassingen. En dat voelt misschien vertrouwd en veilig, maar ook als een inwisselbare ervaring. DeGraw sprankelt niet genoeg om de band met zijn fans te benadrukken.