De Nederlandse rockband DeWolff heeft enkele succesvolle albums uitgebracht, maar aan een grote hit ontbreekt het nog. "Daar zijn we niet echt mee bezig", zegt zanger Pablo van de Poel tegen NU.nl.

De frontman van het rocktrio moet er niet aan denken om muziek voor de hitlijsten te schrijven. "Dat gaat in tegen ons idee van wat muziek maken is. Dat is scoren om te scoren."

"Het zou wel cool zijn om een te hit hebben, zodat je kan groeien, maar je hebt nooit de garantie dat het lukt. Als het niet lukt, heb je een album gemaakt vol concessies."

"Dan denken mensen: dat is niet DeWolff. Waar doe je het dan voor?", redeneert Van de Poel. "Als een nummer een hit wordt doordat het op de radio komt, dan is dat natuurlijk fucking chill, maar het is geen wens van ons. Al opent het wel deuren."

Uitgeput

Anders dan op de eerdere albums zijn de liedjes op het dit jaar verschenen Grand Southern Electric een stuk compacter. "Er staan korte nummers op, maar we hebben niet op een 'hitmanier' gedacht", aldus Van de Poel. "Ik luister liever naar een plaat die je na afloop opnieuw opzet, dan dat je uitgeput bent van het luisteren."

DeWolff trad verleden weekend op tijdens het Duitse showcasefestival Reeperbahn Festival, waar de groep tevens een nieuwe versie van een nummer opnam. "Festivals als deze zijn toch wel vrij belangrijk", vindt de zanger. "Duitsland is heel belangrijk, want livemuziek leeft hier heel erg."

Niche

"Er zijn hier veel fans van rock en die zijn superloyaal. Als je een beetje een naam hebt, blijven mensen tien jaar terugkomen." Van de Poel hoopt dat het optreden op het Reeperbahn Festival de deur openzet naar meer shows. "Wat we doen, is best wel niche en in Duitsland zijn er veel mensen die dat tof vinden."

Er zijn weinig Nederlandse bands die echt voet aan de grond krijgen in het buitenland. "Ik denk dat het een mentaliteitsding is voor veel bands", stelt de gitarist. "Ze willen het liefste hun hele crew meenemen, maar optredens betalen vaak slecht. Als je op een bepaald niveau zit, wil je niet weer bij nul beginnen."