Henny Vrienten brengt in november een nieuw album uit. Het is zijn eerste soloplaat in 23 jaar. En Toch bevat veertien nieuwe liedjes van de voormalige Doe Maar-zanger geproduceerd door Daniël Lohues.

Dat maakte platenlabel Top Notch donderdag bekend.

"Ik wilde weer een plaat maken. Die drang nam bezit van me", laat Vrienten weten in een verklaring. "Ik ben nu 66 en ik hoef niet meer hijgerig met de meute mee, dus ik wist wel dat ik geen liedjes meer hoef te maken over de liefde, de meisjes en de nacht. En toch gaat de plaat eigenlijk alleen over de liefde. Zelfs het liedje over de dood van mijn moeder is een puur liefdeslied. Daarom heet de plaat En Toch."

Verspild

De zanger heeft een groot deel van zijn leven 'verspild aan dingen perfect te krijgen'. "Nu doe ik mijn uiterste best om de perfectie buiten te sluiten: om het toeval en de rafeltjes te omarmen." Hij verstopt zich ook niet meer achter 'cynisme of ironie'.

"Daarbij, wanneer je in een band zit, schrijf je geen liedjes voor jezelf", zegt hij. "Nu ontstonden liedjes uit urgentie, uit ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven. Dit is echt voor mijzelf, een persoonlijk album." 

Het album verschijnt op 7 november, een dag nadat de zanger En Toch heeft gepresenteerd in de Amsterdamse Melkweg. Kaarten gaan vrijdag in de verkoop.