De 25 bekendste sinterklaasliedjes gaan op de schop. In oktober wordt het nieuwe standaardwerk gelanceerd.

Dat vertelt liedjesschrijver Paul Passchier vrijdag aan het AD. In een reactie laat het duo aan NU.nl weten dat de sinterklaasliedjes niet onder druk van de discussie over Zwarte Piet worden aangepast. 

Passchier schrijft samen met collega Thedo Keizer een nieuwe blauwdruk voor de bekende sinterklaasliedjes. Passchier is onder andere verantwoordelijk voor de nummers voor Sesamstraat, Disneyfilms en Woezel en Pip.

Dat er lang over de wijziging is nagedacht, staat vast. Passchier stelt dat hij samen met Keizer zes maanden met het schrijven bezig is. En dat was hoognodig vond hij.

"Het feest zelf is enorm met de tijd meegegaan, maar aan sommige liedjes is sinds 1850 gek genoeg geen lettertje gesleuteld."

Volgens de woordvoorder van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zijn er momenteel geen onderhandelingen gaande tussen de schrijvers en de minister, in tegenstelling tot wat andere media suggereren.

Geen iPhone

Woorden als 'kaatsballen' zullen ook worden vervangen, maar er komt geen té modern woord voor in de plaats.

"Wie weet nog wat kaatsenballen zijn? Andere ouderwetse dingen hebben we wel laten staan, omdat ze gewoon te mooi zijn. Zoals: 'makkers, staakt uw wild geraas'. We wilden sowieso niet doorslaan naar het al te moderne. We hebben geen iPhone in de schoen gestopt. De teksten moeten de tand des tijd doorstaan."

De vraag of de liedjes dit jaar in het Sinterklaasjournaal van Dieuwertje Blok zitten, zal overigens tot de eerste uitzending onbeantwoord blijven.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet