Op het zevende studio album van Basement Jaxx is een speciale rol weg gelegd voor jonge, onbekende zangers en zangeressen. "Een frisse stem heeft meer waarde dan een grote naam", aldus het duo.

Al in maart werd het nieuwe album Junto afgerond door de producers Simon Ratcliffe en Felix Buxton, beter bekend als Basement Jaxx.

Voor de opnames trok Basement Jaxx naar een kleine studio in het centrum van Londen, om daar geïnspireerd te raken door de drukte van het verkeer en verrassingen op straat. Nu ligt de plaat in de winkels.

"Iedere week kwamen er nieuwe muzikanten langs in de studio", zegt Ratcliffe tegen NU.nl. "Soms was dat op uitnodiging, soms puur toeval. Eén van de zangeressen kwamen we tegen in de parkeergarage. Toen bleek dat ze zangles had bij onze buren, vroegen we of ze ook eens langs wilde komen om een lied in te zingen."

Basement Jaxx bracht in 1991 zijn eerste release uit, maar vierde zijn grootste successen jaren later, met de singles Where’s Your Head At, Romeo en Oh My Gosh. De muziek van het duo kenmerkt zich door een diverse mix van stijlen, van funk tot disco, gecombineerd met house en popvocalen.

Uitstraling

In het verleden werkte Basement Jaxx samen met onder meer Kelis, Sam Sparro en Santigold. Ratcliffe legt uit waarom ze op Junto toch kiezen voor onbekend talent. "We zochten naar interessante, nieuwe en frisse stemmen uit de Britse muziekwereld. En vocalisten met karakter en uitstraling."

"Als je kijkt naar X Factor zie je dat er veel mensen goed kunnen zingen. Maar dat is niet het enige waar het om draait. Het zijn er maar weinig die het met gevoel, expressie en passie kunnen. Die talenten hebben X Factor niet eens nodig. Wij geven hen een plekje op de plaat", legt hij uit.

Titel

De titel Junto werd niet zomaar gekozen. "Ons vorige album was donkerder en we waren iets meer in onszelf gekeerd. Nu voelden we ons herboren: nieuwe energie, een nieuwe studio en we communiceerden meer met elkaar. Het was lang geleden dat we zo veel en intens hebben samengewerkt."

"We zochten naar een Engels woord dat ons gevoel goed kon omschrijven, maar dat werden al snel clichéwoorden", stelt Ratcliffe. "Toen we een Spaanse versie hoorden van het nummer Power To The People, kwamen we voor het eerst het woord 'junto' tegen. Allesomvattend en exotisch tegelijk."

Dertien

Het album bevat dertien nummers en dat is, volgens Ratcliffe, een fors aantal. "Ik had er het liefst maar tien gehad, maar Felix had er vijfentwintig in gedachten", vertelt hij lachend. "Dit was de beste compromis dat we konden maken. We zijn allebei bewust van de jonge generatie en hun korte aandacht spanne."

"De jongeren pikken toch wel de liedjes uit die zij het beste vinden. Singles of geen singles. Maar ik ben er van overtuigd dat als je een goede balans vindt op je album, een goede diversiteit en alleen maar boeiende stukken muziek, dat je de aandacht kan vasthouden. Dat is wat wij met Basement Jaxx continu willen bereiken."