Het lijkt een wat onfortuinlijke timing om een week na het online uitlekken van tientallen naaktfoto's van beroemdheden, uitgerekend een plaat te promoten via een clouddienst. Maar U2 doet het gewoon.

Het Ierse kwartet verraste vriend en vijand door het lang verwachte dertiende album plotseling aan te kondigen tijdens een perspresentatie van Apple, dat een zakelijke historie heeft met U2. Vijf jaar na het matige popalbum No Line On The Horizon heeft de opvolger een titel (Songs Of Innocence) en een verschijningsdatum (10 oktober).

Topnummers:

1. Iris (Hold Me Close)
Gitarist The Edge pakt op Iris (Hold Me Close) uit met een gitaarlijn die menig fan zal memoreren aan de topalbums The Unforgettable Fire en The Joshua Tree. Het nummer wordt aangevuld met een authentieke smekende melodielijn van Bono en een groovy onderlaag van het ritmetandem van Larry Mullen Jr. en Adam Clayton.

2. Raised By Wolves
"I don't believe anymore", zingt de frontman gekweld in Volcano, een nummer dat net als Cedarwood Road herinnert aan de punkachtergrond van U2. Thematisch sluit het aan bij vroege hits als I Will Follow en Two Hearts Beat As One. De albumtitel (naar een dichtbundel van William Blake) onderstreept het jeugdige karakter van de liedjes.

3. The Troubles
Compositorisch lijken Bono en consorten The Troubles ietwat te hebben afgekeken van Coldplay, een band die op zijn beurt enorm schatplichtig is aan het oeuvre van U2. Dit melodramatische nummer, met achtergrondzang van de Zweedse zangeres Lykke Li, had eveneens niet misstaan op de albums Achtung Baby, Zooropa of Pop.

Plus- en minpunten:

Voormalige U2-producers Brian Eno, Daniel Lanois en Steve Lillywhite hebben plek moeten maken voor een jongere garde (Paul Epworth, Danger Mouse, Ryan Tedder, Declan Gaffney). De traditionele U2-trucjes worden op eenzelfde manier afgestoft als The Killers en Editors dat eerder deden, bijna als eerbetoon aan het eigen werk uit de jaren 80.