Het zat het feest We Love The 90s in het Nijmeegse Goffertpark zaterdag niet echt mee, want behalve de regen en de verkorte afsluiter Gigi D’Agostino was de groep Five ook nog eens onvolledig.

Voorafgaand aan het optreden van de eind jaren negentig populaire jongensgroep Five, een van de grote publiekstrekkers op We Love The 90s, wordt het festivalterrein geplaagd door flinke regenbuien. Waar dat bij het concert van Bruce Springsteen vorig jaar nog sfeerverhogend werkte, zoekt het publiek nu liever droge plekjes op.

Presentator Gijs Staverman weet de sfeer er echter in te houden met zijn onderhoudende praatjes en als Five begint, komt zowaar de zon achter de wolken vandaan. Een grote teleurstelling voor de veelal vrouwelijke fans van de jongens, is dat op We Love The 90s slechts drie van de vijf bandleden vertegenwoordigd zijn.

Zanger Abs, die ook een bescheiden solohitje scoorde, is onlangs uit de band gestapt, nadat Jason Brown al eerder gestopt was. De drie resterende leden weten het publiek desondanks prima te vermaken met hits als If Ya Gettin’ Down, Slam Dunk Da Funk, When The Lights Go Out en hun versie van de Queen-hit We Will Rock You.

Party Animals

Even later proberen de gabbergrootheden Party Animals en dj Paul Elstak nostalgische gevoelens naar boven te halen. Hoewel geen van de oorspronkelijke leden nog deel uitmaakt van Party Animals, hoeven de jonge artiesten weinig te doen om hits als Have You Ever Been Mellow en Aquarius aan de man te brengen.

Dat lukte de formatie overigens ook al uitstekend op Lowlands, waar de jongens al lieten horen kolderieke teksten te hebben toegevoegd aan de originele hits. Het lijkt niemand in het publiek ook maar iets uit te maken dat de huidige bandleden niks met de groep uit de jaren 90 te maken hebben, al grapt Staverman er na afloop nog over.

Paul Elstak

Zodra Party Animals de toon gezet heeft voor een avondje happy hardcore, gaat dj Paul Elstak daar nog eens dik overheen met nummers die zomaar op de diverse Thunderdome-cd’s hadden kunnen staan. Zijn hits, waaronder Rave On en Rainbow In The Sky, zitten losjes verweven tussen het minder conventionele stampwerk.

Elstak kleurt buiten de lijntjes en kijkt ook niet zo nauw naar het concept. In tegenstelling tot wat zijn mc beweert, laat de pionierende Rotterdamse dj namelijk niet uitsluitend hits uit de jaren negentig horen. Zo komen recentere hits van onder meer Justice en Snoop Dogg voorbij in gabberversies. Het blijkt de pret niet te bederven.

2 Unlimited

Degenen die tijdens de stevige gabberhouse hun heil zoeken op de toiletten of bij de ontzettend drukke friettenten, keren terug voor lichtvoetiger ninetiesvertier tijdens het optreden van 2 Unlimited. Rapper Ray Slijngaard en zangeres Anita Doth staan als enige act met een liveband op de bühne en maken ook stiekem uitstapjes naar actuelere hits.

Het is opvallend hoe goed nummers als No Limit en Tribal Dance de tand des tijds hebben doorstaan. Het oproepen van warme gevoelens aan een collectieve jeugdherinnering is één ding, maar een 25.000-koppig publiek zulk een lange tijd geboeid kunnen houden, is knap. Zelfs een wat vergeten hit als Jump For Joy valt in de smaak.

Organisatorisch

2 Unlimited is de echte hoofdact van We Love The 90s. Niet alleen start afsluiter Gigi D’Agostino veel later dan gepland, maar hij is ook nog gedwongen zijn set vroegtijdig te staken. Het is een van de punten waar het organisatorisch aan schort. Zo klimt een vrouw uit het publiek tot driemaal toe over de barrier en staat zelfs even op het podium.

Het terrein kan de hoeveelheid regenwater amper aan. Verder is het zonde dat er op het veld weinig te zien is van de artiesten, omdat de twee schermen amper beelden van de daadwerkelijke optredens tonen. Het podium is wel bijzonder fraai vormgegeven, al is het type boombox dat nagebootst wordt een model uit de jaren 80.