The Common Linnets gaan op tournee naar de Verenigde Staten. Dat kondigde zangeres Ilse DeLange vrijdagavond aan in RTL Late Night.

The Common Linnets maken eerst een najaarstournee met vijf optredens in Nederland. Ook Londen, Wenen en verschillende Duitse steden staan op de tourlijst. Daarna moet Amerika volgen.

"Ja, we gaan het doen", vertelde DeLange aan tafel bij Humberto Tan. "Net als bij het Songfestival verwacht ik er geen zak van, maar als het gebeurt, dan vind ik het wel mooi", zei de zangeres bescheiden.

DeLange ging ook kort in op de breuk met Waylon. Hoewel ze er niet teveel woorden aan vuil wilde maken, sprak ze over een zwarte periode die ze voorgoed achter zich wil laten. "Het was geen houdbare situatie. Het was voor niemand goed geweest. Op een gegeven moment was onze samenwerking toch wel geknapt."

Zwarte periode

Zingen op het podium met Waylon was te gek, benadrukte de zangeres. "Maar we hadden hele andere ideeën over een heleboel dingen." Ze zei dat ze "nooit meer terug wil" naar die tijd. "Het Songfestival was de mooiste periode uit mijn carrière, maar daarna volgde ook de zwartste periode die ik ooit gekend heb", vertelde de countryzangeres met een brok in haar stem.

DeLange wordt tijdens de twee maanden durende najaarstour vergezeld door de singer-songwriters JB Meijers (ook haar co-producer), Rob Crosby, Matthew Crosby en Jake Etheridge, die eerder al meewerkten aan het album van The Common Linnets. "Ik was heel benieuwd hoe het zou gaan na het vertrek van Waylon", zei DeLange, om te concluderen dat zijn vervangers worden gewaardeerd in binnen- en buitenland.