Nog voor zijn jarenlange samenwerking met Thomas Acda definitief afgelopen is, heeft Paul de Munnik al een tour gepland staan. In Paradiso beleeft de show zijn vuurdoop.

Zijn solotour is een stijlbreuk met het werk van Acda en De Munnik. De radiovriendelijke melange van Nederlandstalige pop, tweestemmige singer-songwriterliedjes en meezingbare kleinkunstnummers zijn uit een ander hout gesneden dan de middle-of-the-road oldieshits van Neil Diamond, die tijdens deze concertreeks geëerd wordt.

De Munnik legt tijdens het optreden uit dat hij Diamond herontdekte toen de Amerikaanse zanger in 2005 het geprezen, door Rick Rubin geproduceerde album 12 Songs uitbracht. Toch is het recente werk van Neil Diamond maar erg bescheiden vertegenwoordigd en draait het in deze show vooral om de grote hits.

De zanger wordt bijgestaan door muzikanten die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend bij onder meer The Scene, Anouk, Doe Maar en Guus Meeuwis. Dat ze door de wol geverfd zijn, straalt van hun spel af. Vooral de kopersectie krijgt ruimbaan, terwijl je bij sommige andere muzikanten hoort dat ze dit repertoire niet eigen zijn.

Ondertussen laat De Munnik een grote kans liggen door hits als I Am... I Said, Desiree, I'm A Believer en Girl, You'll Be A Woman Soon niet te vertalen. Daar had een enorme meerwaarde in kunnen zitten. Bovendien laat De Munnik horen dat het werk van Diamond zeker niet het makkelijkste repertoire is om te zingen.

Bijschaven

Diamond heeft een zware stem, met desondanks een groot bereik. De Munnik worstelt ermee, maar weet de meeste liedjes met een voldoende te voltooien. Ook valt er nog wat aan de setlist bij te schaven, want de grootste meezingers, waaronder Sweet Caroline en Song Sung Blue, zitten in de eerste helft van de show.

Anderzijds vist hij enkele parels uit Diamonds brede oeuvre, zoals Cherry Baby, Delirious Love en het van origine Franstalige September Morn. Ondertussen krijgt hij verzoekjes voor Acda en De Munnik-liedjes. "Dat is ook een goed liedje. Neil Diamond zou willen dat hij dat geschreven had", antwoordt hij gevat.