Zanger Brian Fallon van The Gaslight Anthem beloofde in aanloop naar het vijfde album dat de nieuwe liedjes volledig anders zouden klinken dan alles wat de band voordien had gedaan. Maar is dat ook zo?

Bij beluistering van Get Hurt kan geconcludeerd worden dat dit niet helemaal het geval is. De blauwdrukken van de albums Sink Or Swim, The ’59 Sound, American Slang en Handwritten zitten diep verankerd in het muzikale DNA van The Gaslight Anthem, al zorgt Arctic Monkeys-producer Mike Crossey voor het nodige tegenwicht.

Topnummers:

1. Stray Paper
De zin waarmee Fallon Stray Paper opent, is niet alleen gebiedende wijs, maar zit ook vol bevlogenheid. De misschien wat overtrokken poëtische tekst wordt vol vuur gezongen en de uithalen komen uit zijn tenen. De opbouw is opmerkelijk, met eerst twee coupletten, een bridge en een soort van refrein in de laatste dertig seconden.

2. Rollin’ And Tumblin’
De punkrocksound van debuutalbum Sink Or Swim is niet geheel verloren gegaan, zoals hier te horen op het venijnige Rollin’ And Tumblin’. De samengebalde energie die de band laat horen memoreert aan het stevigere werk van Ramones, Queens Of The Stone Age en Arctic Monkeys, terwijl Fallon brult als Metallica’s James Hetfield.

3. Helter Skeleton
The Gaslight Anthem lijkt er alles aan te doen om te ontsnappen aan de eeuwige vergelijkingen met Bruce Springsteen. Dat lukt best aardig, al waart de geest van The Boss nog rond in Helter Skeleton, waarvan de titel refereert aan een Beatles-hit. Crossey kiest voor een klankpalet dat doet denken aan Manic Street Preachers.

Plus- en minpunten:

Volgens Fallon zou de band bij het maken van het album Pearl Jams No Code als uitgangspunt hebben gebruikt (producer Brendan O’Brien werkte met beide bands). Nummers als Stay Vicious, Selected Poems en Dark Places komen in de buurt bij de sound van Eddie Vedder en consorten, al is de productie van Crossey juist erg 'Brits'.