De Spaanse rumbamuzikant en zanger Peret is op 79-jarige leeftijd aan longkanker overleden. Hij scoorde een wereldhit met Borriquito.

De Spaanse krant El Mundo meldt zijn overlijden. Pedro Calaf alias Peret was een pionier van de rumba, een Catalaanse muziekstijl die vooral in de regio Barcelona gespeeld werd.

In 1962 bracht Peret zijn debuutalbum uit, al zou het nog tien jaar duren voor hij doorbrak. In 1971 stond hij acht weken op nummer 1-hit met het liedje Borriquito.

In dezelfde zomer scoorde Peret nog een hit in Nederland met Voy Voy, dat de zestiende positie bereikte. Zijn laatste hit was Canta Y Se Feliz in 1974, waarmee hij de negende positie bereikte bij het Eurovisie Song Festival. In 1982 staakte hij zijn carrière om zijn leven aan religie te wijden.

Peret maakte in 1991 een comeback met het album No Se Pué Aguantar en trad een jaar later op tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona. Zijn muziek was van invloed op de latere groep Gipsy Kings. Het laatste album van Peret was De Los Cobardes Nunca Se Ha Escrito Nada uit 2009.

Peret - Borriquito (1971)