Festivalorganisatoren krijgen eind dit jaar alleen nog een vergunning om hun evenement in de gemeente Amsterdam te houden als bezoekers hun flesjes of bekers gratis mogen bijvullen met water.

Dat heeft het college van B&W laten weten na vragen van de VVD, meldt Het Parool. Gemeenteraadslid Daniël van Ree diende in juni vragen in na klachten van bezoekers.

Na afloop van het festival Amsterdam Open Air lieten veel bezoekers hun ongenoegen blijken omdat ze door de beveiliging gehinderd zouden zijn om hun flesjes bij te vullen.

Ook op andere festivals zou het bezoekers niet toegestaan zijn gratis water te drinken, liet de VVD weten. "Festivalbezoekers leveren op een afgesloten terrein enorme inspanningen, vaak in de brandende zon", aldus Van Ree.

"Deze groep moet beschermd worden tegen uitdroging en uitputting." Bovendien zijn festivals het wettelijk verplicht om meerdere waterbronnen op het terrein te hebben. Drinkwaterbedrijf Vitens laat weten blij te zijn met de beslissing en wijst op een eerder onderzoek verricht door TNS Nipo.

Signaal

Daaruit zou blijken dat 75 procent van de festivalbezoekers vindt dat er richtlijnen moeten komen over drinkwater op festivals. "De gemeente Amsterdam geeft een belangrijk en sterk signaal af met haar beslissing", zegt Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens.

"We zien dit als een landelijk signaal en hopen dat andere kraanwatergemeenten het goede voorbeeld van Amsterdam zullen volgen. Kraanwater is een eerste levensbehoefte en moet altijd gewoon beschikbaar zijn." Volgens Vitens klaagt ruim de helft van de bezoekers over de beschikbaarheid van kraanwater op festivals.