Er komt in 2015 een reünie van The Kinks, inclusief een nieuw album en een tournee, ongeacht of Dave Davies meedoet of niet. 

Dat zegt Ray Davies, voormalig Kinks-zanger en oudere broer van Dave, tegen het Britse muziekblad Mojo.

Er wordt al tijden druk gespeculeerd over een reünie van de legendarische Engelse rockband, die in 1963 werd opgericht door de broers Davies. Kort daarna kwamen drummer Mick Avory en bassist Pete Quaife bij de groep.

In 1964 had de groep haar eerste internationale hit met You Really Got Me. De gebroeders Davies spelen al ruim twee decennia niet meer samen, maar lieten de afgelopen jaren in interviews weten wel in te zijn voor een hernieuwde samenwerking. Eerder deze maand zei jongste broer Dave in een interview dat hij en Ray elkaar eind 2013 in Londen hadden ontmoet en uitgebreid hadden gesproken, ook over een hereniging van The Kinks.

Liever met

Nu is het dus Ray die de knoop heeft doorgehakt. Tegen Mojo zegt hij: “Dave is uitgenodigd voor het feestje, maar als hij geen zin heeft gaat het toch door. Maar hij is welkom en ik doe het liever met dan zonder hem.” De zanger verklaart samen met drummer Mick Avory ook al nummers voor een nieuw Kinks-album te hebben opgenomen, waar gitarist Dave zijn bijdrage nog aan moet leveren.

Ook zonder Dave zijn The Kinks nog altijd The Kinks, vindt Ray. “Het draait uiteindelijk om de muziek. En als iemand niet kan of wil meespelen dan kan hij worden vervangen. Mick en ik willen het in ieder geval." Bassist Quaife is in elk geval niet van de partij; hij overleed in 2010.

Waterloo Sunset

The Kinks scoorden vooral in de jaren zestig een groot aantal hits, waaronder Dedicated Follower of Fashion, Sunny Afternoon en Waterloo Sunset. Hun allergrootste hit was echter Lola, dat zowel in 1970 als tien jaar later - in een live-versie - de nummer één positie bereikte en ook voor een Amerikaanse doorbraak zorgde.

Vanaf de tweede helft van de jaren tachtig nam het succes af en na het album Phobia uit 1993 richtten beide broers zich op een solocarrière. Daarin was Ray succesvoller dan zijn broer. Dave werd tien jaar geleden getroffen door een beroerte en moest weer helemaal opnieuw leren gitaarspelen.