Cd-recensie: Basement Jaxx - Junto

"Where’s your head at?", vroeg de Britse dance-act Basement Jaxx zich in 2001 af. Op het album Junto gaat de groep terug naar zijn muzikale wortels.

Basement Jaxx werd in 1994 opgericht door houseproducers Simon Ratcliffe en Felix Buxton, die nog altijd het spil vormen van de formatie. Het debuutalbum Remedy bracht in 1999 de Britse top 10-hits Red Alert en Rendez-Vu voort. Junto is alweer het zevende studioalbum van Basement Jaxx en volgt vijf jaar na voorganger Zephyr.

Topnummers:

1. Unicorn
Ratcliffe en Buxton weten op Junto aansluiting te vinden bij de deephousetrend. Dit door simpelweg terug te grijpen op hun eerste producties. Het nummer Unicorn klinkt hip en fris, terwijl het stijlelementen bevat uit acidhouse van circa 25 jaar geleden. De infectieuze track is het hoogtepunt van de plaat, maar geen gedroomde comebackhit.

2. Summer Dem
Als dit album wél een hit moet voortbrengen, dan is Summer Dem de meest voor de hand liggende singlekandidaat. Het liedje bestaat uit niet veel meer dan een soulvol refreintje, een wat vals klinkend analoog synthesizerdeuntje en gesamplede trompetjes over een simpele beat, maar het eindresultaat is effectief en plezierig.

3. Never Say Never
Prima housedeun met vocalen van Elliot Marshall. Met het succes van acts als Clean Bandit, Disclosure en Rudimental is deze sound helemaal terug, maar het nadeel is dat het daardoor al gauw inwisselbaar klinkt. Het duo weet die valkuil niet helemaal te omzeilen met Never Say Never, dat desalniettemin een lekkere dansvloerkraker is.

Plus- en minpunten:

Basement Jaxx komt op de proppen met een prettige mix van acidhouse (What’s The News), filterdisco (We Are Not Alone), hiphouse (Sneakin’ Toronto), jungle (Buffalo), samba (Mermaid Of Salinas) en R&B (Something About You), maar verliest daarin soms zijn kenmerkende smoelwerk. Voor elk wat wils, zelfs als dat niet Basement Jaxx is.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie